Így bővítsd a szemápolási rutinod!

2023. március 22.
Egyre többen vallják, a szépségápolás nemcsak a szépségről, de az egészségről is szól. Különösen igaz ez a szemünkre, aminek ápolását az alábbi lépésekkel kellene bővíteni.
szemjóga
  • Napi szépségrutinja ma már nagyjából mindenkinek van, aminek külön részét képezi a szemkörnyék ápolása.
  • Szakértők szerint a szem egészségének megőrzésére is gondolnunk kellene, a szépségápolási rutint pedig néhány alaplépéssel lenne jó kiegészíteni.
  • A szemvizsgálat mellett gondolni kell(ene) a szemtornára, a tisztaságra és a cigaretta elhagyására is. 

A washingtoni székhelyű The Society for Women’s Health Research nonprofit szervezet szerint az életkorral összefüggő szembetegségek gyakrabban alakulnak ki a nőknél, mint a férfiaknál. A betegségek közé tartozik például a zöld hályog, a makuladegeneráció és a szürke hályog. Míg egyes betegségek tisztánlátási zavarokat okoznak, vannak, amelyek teljes látásvesztéssel járnak. Éppen ezért lenne fontos, hogy a ráncok, a táskák, a karikák és a duzzadt szemkörnyék mellett a szemünk egészségére is figyeljünk, a szépségápolási rutint pedig kiterjesztenénk a megelőzésre és az egészségre is. Ebben segít a „szemápolási” rutin, aminek része a szemerősítő élelmiszerek rendszeres fogyasztása, a sminktermékek tisztítása, a cigaretta mellőzése vagy épp a szemtorna. Mutatjuk a „szemápolási” rutin legfontosabb elemeit!

  • Rendszeres szemvizsgálat: ahogy a legtöbb betegségre, úgy a szem betegségeire is igaz, hogy a legtöbb szembetegség könnyen kezelhető vagy késleltethető, ha korai stádiumban észlelik, éppen ezért fontos, hogy a szemünket is rendszeresen, évente egyszer megmutassuk egy szakembernek.
  • Szemtorna: A szemtorna (vagy szemjóga) a retina és a látóideg véráramlását javítja, ami segít megelőzni a betegségek kialakulását.
  • Egészséges táplálkozás: Bizonyos ételek hozzájárulnak a látás megőrzéséhez. Ide tartozik többek között a leveles zöldségek (pl. kelkáposzta), a halak (pl. lazac), a C -és E-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek.
  • Tiszta kéz: Piszkos kézzel soha ne nyúljunk a szemünkhöz, ezzel megelőzhetjük, hogy baktériumok kerüljenek a szemünkbe.
  • Leszokás a cigarettáról: Sajnos a dohányosok körében kétszer akkora eséllyel alakul ki makuladegeneráció és szürke hályog, a belélegzett vegyi anyagok ugyanis negatívan befolyásolhatják a vér és az oxigén áramlását a szemben, ami további szövődményeket okozhat.
  • Antibakteriális sminkelés: Szemünk egészségében komoly szerepet kap azoknak az eszközöknek a tisztasága, amikkel nap mint nap sminkeljük. Ide tartozik a sminkecset, az applikátor, a szempillaspirál, amelyek potenciális baktériumforrások lehetnek. Ezért fontos ezek rendszeres fertőtlenítése, ahogy az is, hogy – a sminktermékekhez, a műszempillához hasonlóan – azokat ne adjuk kölcsön senkinek.

Forrás: Brit, Fotó: Getty Images