A legjobb alternatívák a teljesen haszontalan méregtelenítő kúrák helyett

2024. április 23.
Méregtelenítő, tisztító, pucold ki a méreganyagokat, toxinokat a szervezetedből – folyamatosan szembejönnek az ilyen és ezekhez hasonló kifejezések. De valóban van értelme ezeknek a kúráknak? Van bármilyen hatásuk? Tényleg segítenek megtisztítani a testünket? A dietetikus szerint van egy teljesen más és hatásosabb módja annak, ha tehermentesíteni akarjuk a testünket!
Méregtelenítés étrend
  • A mértékadó szakemberek egyetértenek abban, hogy az úgynevezett méregtelenítő kúrák minden tudományos alapot nélkülöznek és csupán a pénztárcánk kiürítésében hatásosak.
  • Ha azt akarjuk, hogy a szervezetünk méregtelenítése hatásosabban működjön, érdemes inkább azon változtatnunk, mit eszünk reggelire, ebédre és vacsorára.
  • Mutatjuk, mit tanácsol a dietetikus a haszontalan méregtelenítő kúrák helyett!

Lucia Martinez és Naira Fernández dietetikusok is azokkal a szakemberekkel értenek egyet, akik szerint a méregtelenítő kúrák nem működnek, nélkülöznek minden tudományos alapot, és csupán pénzkidobást jelentenek.

Már eleve a méreganyagok eltávolítása a testből teljesen téves elképzelés. Akinek ugyanis működik a veséje és mája, annak remekül végzi a szervezete a méregtelenítést, ennél többet nem tudunk tenni. Az izzadással például méreganyagok nem, csupán fontos ásványi anyagok és sók távoznak a testünkből. De a különböző kúrák is inkább csak arra jók, hogy sok pénzért felborítsák a szervezetünk tápanyagegyensúlyát, és legfeljebb a placebohatás érvényesül.

Mit tegyünk akkor, ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünk hatékonyan végezze a méregtelenítést? Együnk kiegyensúlyozottan egész évben! Mutatjuk, a dietetikus szerint melyek a legjobb méregtelenítést támogató, a vese és máj működését és egészségét segítő ételek reggelire, ebédre és vacsorára!

Reggeli a méregtelenítést figyelembe véve

Minden ember különböző, mindenki máshogy szeret reggelizni. Ezért a szakemberek három különböző változatot készítettek a hatásos méregtelenítő reggelire.

1. Klasszikus

Kávé sovány tejjel, teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós paradicsommal és extra szűz olívaolajjal, végül két mandarin.

2. Növényi

Banánturmix növényi tejjel (ez lehet szója, zab, mandula vagy akár rizs, ízlés szerint), cukrozatlan kakaóporral. Rágcsáljunk el hozzá teljes kiőrlésű kekszet tahinivel és cukormentes lekvárral.

3. Tápláló

Zabkása sovány tejjel főzve, fahéjjal és citromhéjjal. Ízlés szerint tálalhatjuk különböző gyümölcsökkel és egy marék mandulával.

Tippek a méregtelenítő reggelihez:

  • Egy pohár tej (240 ml) helyett együnk inkább két natúr joghurtot vagy 50 gramm érlelt sajtot.
  • Mindig jobb megenni egy gyümölcsöt, mint gyümölcslevet inni, még ha az rostos és 100 százalékos is. Az egész gyümölcsben sokkal több a rost, így lassítja a cukor felszívódását a gyümölcsből, így nem okoz ugrásszerű vércukorszint-emelkedést.
  • A tahini szezámpaszta, ami rengeteg kalciumot és a szívünk egészsége szempontjából jótékony zsírokat tartalmaz. Kenhetjük akár kenyérre is vaj helyett.
  • Ha a tejet növényi itallal helyettesítjük, válasszunk olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont dúsították kalciummal és D-vitaminnal. 

Méregtelenítő ebéd és vacsora

Ami közös az ebédben és a vacsorában, ha azt szeretnénk, hogy segítse a szervezetünk természetes méregtelenítő folyamatait: tartalmazzon mindkettő nagy mennyiségű zöldséget. Ez lehet krém, püré, saláta, grillezett zöldség, wokban sütött zöldség, párolt. Ehetjük köretként, szósszal, főételként. A lehetőségeink szerencsére végtelenek, így mindenki megtalálhatja, mit szeret legjobban.

  • Nyers zöldséget együnk legalább egyszer naponta.
  • Igyekezzünk szezonális zöldséget fogyasztani, az a legjobb a méregtelenítés szempontjából.
  • Naponta legalább 300 gramm zöldséget együnk!

Mit kell még tudnunk, ha úgy akarjuk összeállítani az ebédünket és vacsoránkat, hogy a lehető legjobban szolgálja a méregtelenítést?

  • Fontos, hogy elegendő szénhidrátot tartalmazzon az ebédünk és a vacsoránk. Ezt leginkább teljes értékű gabonából érdemes fedeznünk. Egy harmad tányérnyi barna rizs, tészta, burgonya, köles vagy kuszkusz pont megfelelő. Próbáljunk ki új gabonaféléket!
  • Nem szabad a fehérjéről sem elfeledkeznünk. A hüvelyesek, halak, tojás és sovány húsok a legjobb fehérjeforrások a méregtelenítés szempontjából. Szintén egy harmad tányérnyi adagot érdemes fogyasztanunk ebédre és vacsorára.

Fontos tudnivalók még a méregtelenítő vacsora és ebéd összeállításához:

  1. A hüvelyeseket fogyasszuk minél gyakrabban, de legalább hetente kétszer. Azokon a napokon, amikor eszünk babot, borsót, csicseriborsót, lencsét stb. egyáltalán nem kell állati eredetű ételeket ennünk ebédre és vacsorára.
  2. Együnk több halat, mint húst! Az olajos halak (makréla, hering, szardínia, lazac stb.) a legegészségesebbek a méregtelenítés támogatására is!
  3. A tojást se hagyjuk ki az étrendünkből, hetente 3-4 alkalommal teljesen egészséges a fogyasztása.
  4. Ha olívaolajjal főzünk, ne főzzük túl, melegítsük túl, mert elveszíti jótékony hatásait.
  5. A legjobb desszert a méregtelenítő ebéd és vacsora után a friss gyümölcs!

Tápanyagban gazdag rágcsálnivalók, semmi üres kalória!

A hatástalan méregtelenítő kúrák helyett támogassuk a megfelelő étrenddel a testünk természetes méregtelenítését

A hatástalan méregtelenítő kúrák helyett támogassuk a megfelelő étrenddel a testünk természetes méregtelenítését

A tízórai és uzsonna is fontos étkezés a méregtelenítés szempontjából. Ha szeretnénk támogatni a szervezetünk természetes folyamatait, lehetőleg ne fogyasszunk péksüteményeket, kekszeket, készen kapható sütiket. Inkább vitaminban és ásványi anyagokban gazdag alternatívákat válasszunk a méregtelenítő folyamatok támogatásához.

  • Egy marék olajos magféle 4-5 szem szárított gyümölccsel (barack, szilva, meggy, áfonya) tökéletes választás, nem csak a méregtelenítés miatt, de könnyen szállítható és praktikus is.
  • Gyümölcs és néhány kocka legalább 70 százalékos étcsokoládé. Hogy a gyümölcs lehet-e banán? Természetesen igen!
  • Ha nem vagyunk édesszájúak, egy olívaolajos vagy avokádós szendvics némi olajos hallal a legjobb uzsonna lehet.
  • Nem kell a palacsintáról sem lemondanunk a méregtelenítés oltárán, de készítsük fehér liszt nélkül, és sovány túrókrémmel töltsük inkább, ne cukrozzuk!
  • Egy natúr joghurt friss gyümölcs teljes értékű köztes étkezés lehet méregtelenítés szempontjából!

Mielőtt nekiállnánk a méregtelenítés optimalizálására átalakítani az étkezésünket, fontos, hogy tisztázzuk, egészséges-e egyébként a vesénk, májunk. Az is fontos kérdés, kell-e fogynunk? Érdemes dietetikus tanácsát kérni, hogy megtaláljuk azokat az ételeket, amik a méregtelenítés támogatására a leghasznosabbak lehetnek nekünk!

Forrás: Marie Claire Spain, fotó: Unsplash