6 meglepő étel, ami beszámít a napi 5 adag zöldségbe

2024. február 14.
Akkor tényleg lehet, hogy a csoki gyümölcs? A dietetikusok és tápanyagszakértők szerint nem is az számít igazán, hogy napi 5 vagy heti 30 adag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, bár a mennyiség is igen fontos. A lényeg a változatosság. Mutatjuk, milyen meglepő ételek is beleszámítanak a napi zöldség-gyümölcs adagba!
Napi zöldség étel
  • De mi számít akkor zöldségnek vagy gyümölcsnek az étrendünkben?
  • Nem is olyan sok a napi 5 vagy heti 30 adag zöldség és gyümölcs. 
  • A dietetikus szerint az olyan élelmiszerek is beszámítanak a napi zöldség- és gyümölcsadagba, mint az olajos magvak vagy a fűszerek.

Optimális esetben a napi 5 adag vagy heti 30 adag zöldség és gyümölcs azt jelentené, hogy ennyi, különbözőféle növényi eredetű táplálékot minimum elfogyasztunk. Ráadásul nem feltétlenül fontos, hogy ezek nyers zöldségek és gyümölcsök legyenek. 

Mutatjuk, milyen meglepő ételek számíthatnak bele a dietetikus szerint a napi 5 adag zöldség-gyümölcs közé!

1. Étcsokoládé

Tényleg igaza van annak, aki azt mondja, a csoki is zöldség, hiszen babból van. Azért nem minden megkötés nélkül. Például csak az étcsokoládé számít bele a napi 5 adag zöldségbe. Ez ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat (növényi hatóanyagokat), melyek hatékony antioxidánsok.

2. Kávé

A kávébab technikailag bogyós gyümölcs. Így a reggeli kávénk is beleszámíthat a napi 5 adagba. Ám nem csak ezért egészséges: a kávéban található növényi hatóanyag (klorogénsav) csökkentheti a kutatások szerint a kettes típusú diabétesz és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

3. Olajos magvak és magok

Remek omega-3 és omega-6 zsírforrást jelentenek az olajos magvak, így kihagyhatatlanok a napi 5 adag zöldség-gyümölcs közül. Egy adag olajos mag nagyjából két evőkanálnak vagy egy kisebb maroknyinak felel meg.

A zab nem csak a napi zöldség-, hanem rostbevitelünket is növeli

A zab nem csak a napi zöldség-, hanem rostbevitelünket is növeli

4. Teljes értékű gabona

Nem csak a napi zöldség-, hanem rostbevitelbe is beleszámít a teljes értékű gabona. Ez azért is különösen fontos, mert az emberek 90 százaléka meg sem közelíti a napi szükséges rostbevitelt, a 30 grammot. De nemcsak rostban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag a teljes értékű gabona. Ide számít például:

  • Barna rizs
  • Zabpehely
  • Quinoa

Ha növelni akarjuk a napi zöldségadagunkat, válasszunk fehér kenyér helyett rozskenyeret, teljes kiőrlésű, hajdina- vagy lencselisztből készült tésztát a hagyományos helyett.

5. Zöld tea

Nem feltétlenül gondolunk rá, de a tea is beleszámíthat a napi 5 adag zöldségbe. Legalábbis a zöld tea, hiszen ez a fajta olyan polifenolokat tartalmaz, amivel csak gyümölcsök vagy zöldségek bírnak. 

A katechin nevű vegyületeknek köszönhető, hogy a zöld tea számos ráktípus és a szívbetegségek megelőzésében is segíthet.

6. Olívaolaj

Az olívaolaj tartalmaz egy oleocanthal nevű vegyületet. Ez a polifenol gyulladáscsökkentő hatású, hasonlít a hatása az ibuprofenre. Ezek után nem csoda, ha az olívaolaj is beleszámíthat a napi zöldségadagunkba.

Forrás: Women’s Health Fotó: Unsplash