A görög joghurt tényleg jót tesz az egészségnek? Kiderült az igazság!

2025. november 09.
A görög joghurt a mediterrán étrend elengedhetetlen része, amelyet a szakértők is ajánlanak, mivel számos előnnyel jár a szervezet számára, feltéve, ha betartasz bizonyos alapszabályokat. Meg is mutatjuk, milyen egészségügyi hatásai vannak!
Pohár görög joghurt áfonyával és málnával
  • A görög joghurt, ahogy a neve is mutatja, Görögországból származik.
  • Sűrű és krémes, folyékony tejsavó szűrésével állítják elő, és a mediterrán étrend alapvető élelmiszere.
  • Több szakértő szerint is rendkívül egészséges, bár nem árt tudni róla néhány fontos dolgot. El is áruljuk, milyen egészségügyi hatásai vannak!

Óriási népszerűségnek örvend a görög joghurt, ami nem csoda, mert hihetetlenül finom, krémes és még egészséges is – ugyanakkor a növényi joghurtot tartják a legegészségesebbnek. Manapság egyre többen fogyasztják, de kevesen tudják, hogy pontosan milyen egészségügyi hatásai vannak.

Lássuk a görög joghurt egészségügyi hatásait:

A görög joghurt teljes értékű fehérjeforrás

A tejsavó leszűrése koncentráltabb terméket eredményez, így a görög joghurt fehérjetartalma magasabb, mint a hagyományos joghurté. Például egy 155 grammos zsírszegény natúr görög joghurt 15,4 g fehérjét tartalmaz, ami több mint kétszerese a hagyományos joghurt mennyiségének, és egy felnőtt napi fehérjeszükségletének több mint negyede.

A görög joghurt egyben teljes értékű fehérjeforrás is, ami azt jelenti, hogy fehérjéi mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyeket a szervezet nem képes önmagában előállítani. Egy 150 g-os adag zsírszegény görög joghurt valamivel több mint 1 mikrogramm B12-vitamint is tartalmaz.

Végül, a görög joghurt probiotikumokat, vagyis „jó baktériumokat” tartalmaz, amelyek segítenek a bélmikrobiom egészségének megőrzésében.

A Gut Microbes folyóiratban 2025 februárjában megjelent tanulmány megállapította, hogy összességében azoknál az embereknél, akik hetente legalább kétszer ettek joghurtot – bármilyet –, 20%-kal alacsonyabb volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik havonta kevesebb, mint egyszer ették.

Egy tál görög joghurt mézzel

Egy tál görög joghurt mézzel

Amit a görög joghurtoknál figyelembe kell venni

Ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhesd a görög joghurt egészségügyi előnyeit, tarts szem előtt néhány dolgot:

  • Először is, ellenőrizd az ízesített joghurtok összetevőit, mivel magas lehet a hozzáadottcukor-tartalmuk, és adalékanyagokat, például mesterséges színezékeket és tartósítószereket tartalmazhatnak, így ultrafeldolgozott élelmiszereknek minősülnek, amik rengeteg betegséget okozhatnak.
  • „Keresd az adagonként kevesebb, mint 12 g hozzáadott cukrot tartalmazó joghurtokat, és olyat válassz, amelyik a lehető legkevesebb összetevőből áll” – tanácsolja Candace Pumper dietetikus. Vásárolhatsz natúr joghurtokat is, és édesítheted mézzel vagy juharsziruppal.
  • Végül pedig érdemes rostot adni a joghurthoz. A görög joghurtban található jó baktériumoknak prebiotikus rostokra van szükségük a növekedéshez és a szaporodáshoz. Ezért célszerű a görög joghurtot rostokban gazdag ételekkel, például bogyós gyümölcsökkel, mangóval vagy őszibarackkal kiegészíteni. Dióféléket vagy magvakat is adhatsz hozzá, így nemcsak egészséges, de még finomabb is lesz!

Forrás: Marie Claire France, Fotók: Getty Images