Az 5 legjobb prebiotikus étel, amit gyakrabban együnk

2018. augusztus 26.
A probiotikumok védik az emésztőrendszert, ezt tudjuk. Hatásuk azokban ideiglenes, és gyorsan végighaladnak a szervezetünkön, mielőtt megemésztenénk az ételt. Ekkor juthatnak fontos szerephez a prebiotikumok.

A probiotikumokkal ellentétben, amelyek csak rövid ideig gondoskodnak a jó baktériumok jelenlétéről, a prebiotikumok hosszú távú hatással rendelkeznek. Serkentik a probiotikumok termelődését, megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélfalon, illetve segítik az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását. Az alábbi ételeket iktass be minél gyakrabban az étrendedbe, prebiotikus tulajdonságuk miatt.

DIÓ

dió sok rostot és más prebiotikus összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a jótékony baktériumok termelődését. Fogyasztásával növelheted a lactobacillusok, azaz a tejsavbaktériumok számát is a szervezetedben. Omega-3 zsírsavai pedig csökkentik a bélben levő gyulladást.  Egy friss kutatás során azt találták, hogy naponta félcsészényi dió fogyasztása három héten át jelentősen hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.

Tápanyagtartalom 14 db-ban: 185 kcal, zsír: 19 g, ebből telített zsír: 2 g, szénhidrát: 4 g, ebből cukor: 1 g, fehérje: 4 g, rost: 1 g.

ÉTCSOKOLÁDÉ

Az étcsokoládét nem éri meg a fogyás érdekében száműznöd az étrendedből, ugyanis többek között kiváló polifenol forrás. Ez egy olyan prebiotikus antioxidáns összetevője, amely két jótékony baktérium, a lactobacillus és a bifidobacteria jelenlétét is növeli. Érdemes tehát naponta pár kocka minőségi, 70% kakaótartalom feletti étcsokoládét elszopogatni, vagy cukrozatlan kakaóporból reform desszerteket készíteni.

Tápanyagtartalom 28 g-ban: 170 kcal, zsír: 12 g, ebből telített zsír: 7 g, szénhidrát: 13 g, ebből cukor: 7 g, fehérje: 2 g, rost: 3 g.

HAGYMA

hagyma természetes forrása a leggyakoribb prebiotikumnak, az inulinnak. Az inulin termeli a vastagbélt védő butirátot, továbbá a szív- és érrendszer egészségét is óvja az LDL, azaz a rossz koleszterinszint és a trigliceridek csökkentésével. Ezenkívül quercetin fitotápanyagot tartalmaz, amely csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Tápanyagtartalom egycsészényi aprított hagymában: 64 kcal, zsír: 0,2 g, ebből telített zsír: 0,07 g, szénhidrát: 15 g, ebből cukor: 7 g, fehérje: 2 g, rost: 3 g.

ZABPEHELY

zabpehely kiváló rezisztens keményítő forrás, ez egy olyan típusú prebiotikum, amelyet a szervezet nem képes lebontani. Védi a vastagbél egészségét, továbbá rákellenes hatással is rendelkezik. Ráadásul a rezisztens keményítő csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is.

Tápanyagtartalom félcsészényi száraz zabpehelyben: 153 kcal, zsír: 3 g, ebből telített zsír: 0,5 g, szénhidrát: 27 g, ebből cukor: 0,4 g, fehérje: 5 g, rost: 4 g.

VÖRÖSLENCSE

A vöröslencse az egyik legjobb választás a hüvelyesek közül, ugyanis a rezisztens keményítő és az oldható rost kombinációjának köszönhetően eltávolítja a felesleges koleszterint a szervezetből. További nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban fő meg, mint a többi lencse, csupán 15 perc alatt elkészíthető. Egy kis curry-vel és pár kanál görög joghurttal megbolondítva igazán tápláló és fenséges fogás.

Tápanyagtartalom félcsészényi főtt lencsében: 115 kcal, zsír: 0,4 g, ebből telített zsír: 0 g, szénhidrát: 20 g, ebből cukor: 2 g, fehérje: 9 g, rost: 8 g.

Kíváncsi vagy, melyik két prebiotikumot ajánljuk még? Kattints  a WellnessCafé oldalára!

Fotó: Profimédia -Red Dot