Elmúltál 30 és folyton fáradt vagy? Ez a szupersztár vitamin segíthet!

2023. augusztus 03.
A koncentrációs nehézségeket és fáradtságot gyakran írjuk az öregedés számlájára. Pedig valójában gyakran egyszerű vitaminhiány, a B12-vitamin nem elegendő fogyasztása áll a hátterében. Mutatjuk, hogyan vigyünk be többet ebből a nélkülözhetetlen tápanyagból!
B12 vitamin hiány
  • Gyakran tartják a vegánok vitaminhiányának a B12-vitamin hiányát, mivel főként állati eredetű táplálékokban található meg.
  • A hal, hús, tejtermékek, tojás remek B-12-vitamin forrást jelentenek.
  • Ahogy egyre idősebb az ember, egyre több B12-vitamin bevitelére van szüksége a szervezetének.

Ha nem fogyasztunk elegendő B12-vitamint, fáradtságot, tanulási, koncentrációs zavarokat, rossz kedélyállapotot, sőt, szorongást tapasztalhatunk. Egy friss felmérés szerint az idősek körében 10-ből 1 embernek van B12-vitamin-hiánya

B12-vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található meg. A húsok, hal, tojás tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezért is fontos, hogy aki vegán táplálkozásba kezd, tisztában legyen a kockázatokkal és gondoskodjon a megfelelő B12-vitamin-pótlásról.

Mi a B12-vitamin?

A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a B12-vitamin. Szükségünk van rá a vörösvértestek termeléséhez és a DNS előállításához, de az agy és az idegsejtek működéséhez is létfontosságú. „Ahhoz, hogy elegendő B12-vitamin legyen a szervezetünkben, egy speciális fehérjére van szükségünk – magyarázta Karina Antram tápanyagszakértő. – Ezt a fehérjét a gyomor állítja elő, a gyomorfalon keresztül szívódik fel a B12 az elfogyasztott ételeinkből.”

Hogyan vigyünk be több B12-vitamint?

A B12-vitamin leginkább a húsban, halakban, tejtermékeknen, tojásban található meg

A B12-vitamin leginkább a húsban, halakban, tejtermékekben, tojásban található meg

Ha nem vagyunk vegetáriánusok vagy vegánok és azt gyanítjuk, hogy B12-vitamin-hiányunk van, együnk több húst. Akinél súlyosabb B12-vitamin-hiányt állapítanak meg, szükség lehet multivitaminokra, táplálékkiegészítőkre, sőt, akár injekcióban bevitt B12-vitaminra is. 

Hogy mennyi idő alatt áll helyre a szervezetünk B12-vitamin szintje, számos tényezőtől függ. „A legtöbb embernél néhány hónap, de akár egy év is kell, hogy a vitaminszint elégséges legyen. „Érdemes háromhavonta megnézetni a vérképünkben a B12-vitamin-szintet, ha ilyen kúrát folytatunk” – javasolta a tápanyagszakértő.

Túladagolhatjuk a B12-vitamint?

A szervezetünkből a fel nem használt B12-vitamin a vizelettel távozik. Elég valószínűtlen, hogy valakinél a szükségesnél nagyobb mennyiségben szívódjon fel B12-vitamin a szervezetében, így túladagolás alakuljon ki.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash