Kalauz a tökéletes szilveszteri vacsorapartihoz

2017. december 27.
Az év utolsó napjaiban a pihenés és az elmúlt hónapok értékelése mellett leginkább vendéglátással vagy épp vendégeskedéssel vagyunk elfoglalva. De mit érdemes figyelembe venni, ha a buli nálunk van, és egy igazán emlékezetes vacsoraestet szeretnénk szervezni? Összeállítottunk a leghasznosabb szempontok listáját.

Sokan nem kedvelik a szilveszteri kötelező bulizás intézményét, és kifejezetten olyan programot terveznek az év utolsó napjára, ami a lehető legtávolabb esik a nyüzsgő partihadseregektől. Azonban valljuk be, legtöbben szinte az utolsó pillanatig várjuk, hogy az egyik barátunk beadja a derekát, és házibulit szervezzen. Nem véletlen, hogy viszonylag ritkán vetemedik ilyesmire az ember, partit adni ugyanis nem mindig egyszerű, főleg, ha különleges alkalomról van szó, és úgy döntünk, az ételeket helyeznénk középpontba. De semmi pánik! Az alábbi tippeket megfontolva garantáltan elégedetten távoznak majd a vendégeink.

Tervezz előre

Ha több, mint négy embert vársz, és egy fogásnál többféle ételt szeretnél készíteni, mindenképpen érdemes előzőleg megtervezni néhány részletet. A menü és a buli több más körülménye is nagyban függ attól, hány ember tud egyszerre leülni enni, és hogy milyen jellegű ételeket és milyen mennyiségben tudunk kényelmesen elkészíteni a konyhánkban. Ha mindezek mentén kialakult valamilyen kép, érdemes leírni a tervezett menüt. Ez egyrészt nagyban megkönnyíti a bevásárlást, másrészt sokat fog segíteni a főzés sorrendjének kialakításánál is.

Nem baj, ha nem ismeri egymást minden vendég

Egy vacsoraest az egyik legjobb alkalom új emberek megismerésére, így házigazdaként nyugodtan bevállalhatjuk, hogy nem minden meghívott ismeri egymást korábbról. Ilyen esetekben érdemes átgondolni, hogy a résztvevőknek milyen közös pontjaik, hasonló érdeklődési köreik vannak, vagy milyen témákban térhet el élesen a véleményük – ez utóbbiak mentén szerencsés esetben jó viták alakulhatnak ki.

A buli után akár írhatunk egy rövid közös üzenetet a vendégeknek. Ezzel megköszönhetjük, hogy eljöttek, egyúttal megoszthatjuk az elérhetőségeket, elősegítve az új ismeretségek további alakulását.

Dekorálj bátran

Bár nem esküvői nagyságrendű dekorációra gondolunk, meg kell hagyni, hogy egészen apró trükkök bevetésével is remek hangulatot teremthetünk. Karácsonykor és szilveszterkor viszonylag meghatározott a dekorációs elemek köre, de ne feledjük, hogy friss szezonális virágokkal vagy növényekkel nagyszerűen alakíthatjuk a mindennapokban használt életterünk miliőjét.

Ahogy a mostanában egyre népszerűbb dán életviteli elgondolás, a hygge is hangsúlyozza, gyertyákkal egészen más szintre lehet emelni egy belső tér hangulatát. Gyújthatunk rengeteg teamécsest, vagy beszerezhetünk több nagyobb gyertyát is, hogy az egyedi gyertyatartókról és illatosított verziókról már ne is beszéljünk.

Mindezek mellett érdemes szabadjára engedni a fantáziánkat, és álmodozni egy picit. Ha nem lenne fizikai vagy anyagi akadály, milyen környezetben látnánk legszívesebben vendégül a meghívottakat? Tóparton grillezve? Egy ódon kastély hatalmas kandallója mellet? Pontos dresscode alapján felöltözve? Ezután átgondolhatjuk, milyen szinten tudjuk megvalósítani a víziót. Ez persze lehet akár csak egyetlenegy új díszítőelem a lakásba, de azzal máris meglepjük a vendégeket.

Ha egyszerre ültetjük majd le a résztvevőket a vacsorához, akkor az asztali dekoráció és teríték válik tulajdonképpen az este hátterévé. Így érdemes átgondolni, hogy használunk-e különleges kiegészítőket, amelyek akár visszatükrözhetik a menü bizonyos elemeit is.

Főzz előre

Az ételsor megtervezését tekintve a legfontosabb szempont, hogy olyan fogásokat érdemes választani, amelyek előre elkészíthetők. Legjobb, ha csak a felmelegítés, esetleg tálalás marad, mire megérkeznek a vendégek, így a házigazda nyugodtan együtt tud lenni a meghívottakkal. Kivételt képez persze, ha kifejezetten a közös főzés a cél.

Ha nem főzünk rendszeresen nagyobb társaságra, akkor számoljunk azzal is, hogy az ételek elkészítése egy kicsit tovább fog tartani, mint ahogy eredetileg terveztük. Adjunk magunknak egy kis plusz időt, így elkerülhetjük az idegeskedést, és nem fogjuk félúton megbánni, hogy vacsoraparti szervezésére vállalkoztunk.

A fogások ideális számáról eltérnek a vélemények, de a kérdés leginkább attól függ, eredetileg milyen jellegű estét képzeltük el. Ha a sokáig falatozós verzióban gondolkodunk, akkor többféle főételt készíthetünk, míg egy rövidebbre tervezett estén bőven elég egyetlen fogás is. Ha több ételt főzünk, érdemes figyelni, hogy a főbb összetevők lehetőleg csak egy-egy tételben szerepeljenek, és igyekezzünk valamennyire kiegyensúlyozni a sós és édes arányokat is.

Főzés szempontjából azt is muszáj átgondolni, hogy a tervezett meghívottak esznek-e húst, esetleg van-e olyan ételallergiájuk, ami miatt bizonyos élelmiszereket nem fogyaszthatnak. Ha valamelyik körülmény fennáll, készüljünk olyan fogásokkal, amiket mindenki nyugodtan ehet, így egyik vendég sem érzi majd úgy, hogy miatta külön fáradni kellett. 

Nem mindennapi italok

Az ételsorhoz vagy épp a vendégekhez jól passzoló italok tekintetében a legegyszerűbb, ha bor- vagy más alkoholos italokat árusító szaküzletben kérünk tanácsot. De indulhatunk a másik irányból is, és akár tervezhetünk vacsorát egy palack italhoz, amit mindenképpen megkóstolnánk a barátainkkal.

Borok mellett keverhetünk koktélokat is: számos egyszerűbb, de meglepő ízkombinációt megvalósíthatunk, amelyekhez még speciális felszerelés sem szükséges. De elkészíthetjük a vendégek kedvenceit is, arra figyeljünk csak, hogy az italok stílusban passzoljanak az ételsorhoz.

Füge Kata – Futureater