Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere erre a hétvégére egy egészséges, de mégis istenien édes finomságot hozott nektek a klasszikus, nagyi fánk receptje helyett. Könnyen elkészíthető és persze vegán!
Farsangi fánk receptje (vegán)
Hozzávalók a vegán farsangi fánkhoz:
- 500 g tönköly fehérliszt, átszitálva
- 1 csomag (9 g) élesztő (szárított)
- 50 g jó minőségű margarin
- 30 g nádcukor
- 300 ml zabtej
- csipetnyi só
- napraforgó olaj a sütéshez
A vegán farsangi fánk elkészítése:
A hozzávalókat az elkezdés előtt tartsuk szobahőmérsékleten, langyos helyen.
Az élesztőt futtassuk fel a langyos zabtejben a nádcukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a felolvasztott margarint és a sót. Összedolgozzuk és lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapnunk, amit fakanállal vagy robotgéppel 10-15 percig dagasztunk, majd letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük (kb. 40-50 perc).
A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk és kb. 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk a fánkokat (fánkszaggatóval vagy pohárral) és a deszkán letakarva még fél óráig kelesztjük. Mielőtt a forró, bő olajba beletesszük a hüvelykujjunkkal nyomjunk egy kis lyukat a tészták közepébe. Sütéskor ügyeljünk az olaj hőmérsékletére. Ha túl forró, akkor hirtelen sülnek meg a fánkok és a belsejük nyers marad.
A mélyedésekbe lekvárt teszünk és még melegen tálaljuk a farsangi fánkot.