Az ősi Indiától a nyugati superfoodig
A kurkuma napjainkban reneszánszát élő hozzávaló, amely előkelő helyet foglal el az egészségtudatos nyugatiak étrendjében. Találkozhatunk vele turmeric latte-ként, vagy vegetáriánus és vegán fogások fűszereként, de sokan kedvelik élénk sárga színe miatt is. Itt fontos megjegyezni, hogy a kurkuma nem összekeverendő a sáfránnyal, ami jóval nehezebben hozzáférhető és kifejezetten más ízvilágot képvisel.
A kurkuma azonban már hosszú évszázadok óta hódít: az indiai ájurvédikus orvoslásban már legalább ezer évvel azelőtt használták, hogy a nyugati egészség-fanatikusok kedvence lett volna. Az Ájurvéda szerint leginkább légzőszervi megbetegedések és bőrpanaszok esetén érdemes fogyasztani belőle, de ismert antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is. Néhányan hajlamosak eltúlozni a kurkuma jelentőségét, de vigyázat, a fűszer önmagában nem gyógyítja a rákot, sem a diabéteszt vagy a szív- és érrendszeri betegségeket. A fentiek mellett pozitív hatással lehet még az emésztőszervekre és a májra is, ám a kurkuma hatékonyságát a tradíció mellett tudományos vizsgálatok nem támasztják alá
Csodaszer potom pénzért
A legkülönösebb körülmény a kurkuma esetében, hogy nagyon olcsó, ráadásul kifejezetten könnyen hozzáférhető, ami a modern superfoodok többségéről egyáltalán nem mondható el. Bár számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, a chia mag, az avokádó, az áfonya vagy a quinoa mind méregdrága alapanyagok, ráadásul nem is mindig könnyű őket beszerezni, így ezeket csak mértékkel tudjuk beilleszteni a mindennapi étrendünkbe. Ehhez képest az őrölt kurkumát megtaláljuk akár egy közepesen felszerelt közért fűszeres polcán is, egy tasak ára pedig mindössze egy-kétszáz forint.
Miben tudjuk használni
A kurkuma fás íze nem kifejezetten karakteres, ezért remekül használható fűszerkeverékekben. Gyakran előfordul indiai maszalákban (szó szerinti jelentésben „keverékekben”), így fontos összetevője a garam masalának, de használják curry paszták elkészítéséhez is.
A kurkuma azonban nem csak ételízesítésre jó: az élelmiszeriparban E100 jelzésű természetes adalékanyagként alkalmazzák, amely megvédi az élelmiszereket a napfénytől. Élénk sárga színét kiaknázzák ételfestékként, de tradicionálisan textilfestésre is használják, egyes források szerint ezzel színezik például a buddhista szerzetesek viseletét.
Mi magunk is használhatjuk saját készítésű fűszerkeverék részeként: keverjünk össze fél teáskanálnyi kurkumát ugyanannyi római köménnyel, fahéjjal, tört koriandermaggal, borssal és apróra vágott friss mentával. Forgassuk át ezt a mixet nagyobb darabokra vágott sárgarépával és kevés olajjal, majd fél óra alatt süssük készre 200 fokos sütőben.
Persze alkalmazhatjuk húsos fogásokhoz is, például csirke pácolására: két teáskanál kurkumát keverjünk el ugyanennyi curryporral, egy kis darab zúzott gyömbérrel, kevés vörösborral, vörösbor-ecettel, sóval és egy kevés finomra aprított zöldhagymával, majd ebben pihentessük a csirkemell darabokat egy éjszakán át. Másnap szobahőmérsékletűre melegedve tegyük a húst 180 fokos sütőbe 30 percre.
Golden tea, a természetes főzet nátha ellen
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a golden milk, azaz a turmeric latte, magyarul kurkumás tejital. Azonban jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy tej helyett forró vízzel, teaként is remekül működik az alábbi recept. Egyetlen titka, hogy nem szabad nagyon forró folyadékot használni hozzá, érdemes megvárni, amíg forráspont alá süllyed a víz hőmérséklete.
A golden tea-hez keverjünk össze 2 evőkanál mézet két teáskanál kurkumával, majd egy kancsóba téve öntsük fel a meleg vízzel. Facsarjuk bele egy fél citrom levét, és őröljünk bele egy kevés borsot. Meghűléskor és fáradt hangulatban kitűnő orvosság.
Fotó: Profimédia – Red Dot