Rengeteg olyan étel van, amiből szinte természetesen vesszük a bolti verziót, pedig otthon is gyerekjáték elkészíteni. Ráadásul így legtöbbször olcsóbban és sokkal egészségebben tudjuk előállítani az adott élelmiszert, mindemellett a saját ízlésünkhöz vagy az épp aktuális menüsor ízvilágához igazíthatjuk a végeredményt.
Igazi klasszikus például a majonéz: tíz perc alatt összedobhatjuk otthon, és nem kell attól tartanunk, hogy gyanús tartósítószerekkel teli szószt eszünk majd. A majonéz ráadásul olyan, mint egy üres papírlap: rengeteg ízesítést kipróbálhatunk a chilitől a fokhagymán át az ázsiai fűszerekig. Alább egy lime-os lilahagymás verziót mutatunk, ami egekbe emelei a hasábokra vágott zöldségeket és a hamburger mellé tálalt sült krumplit egyaránt.
Lime-os lilahagymás majonéz
(2 dl-hez)
- 1 tojássárgája
- 75 ml naprafogóolaj
- 1 nagy csipet só
- ½ tk mustár
- ¼ lilahagyma, finomra aprítva
- ½ lime
Biztosabb a siker, ha tojás nem nagyon hideg, amikor nekiállunk a majonéz-készításnek, így legalább fél órával hamarabb vegyük ki a hűtőből.
A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd kézi habverővel kezdjük lendületesen kevergetni.
Közben cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Néha érdemes megállni és csak keverni, hogy az olaj tökéletesen emulgeálódni tudjon a tojássárgájával.
Mire az összes olajat eldolgoztuk, fényes, sárgás mártást kapunk.
Ehhez hozzáadjuk a sót, mustárt, felaprított lilahagymát, belecsavarjuk a lime levét, és alaposan összekeverjük.
Zöldséghasábokkal vagy sült krumplival tálaljuk.