Mennyei reggeli: fahéjas palacsintatekercsek juharszirupos mázzal

2018. április 22. |

Bobby Flay világhírű séf meghívja nézőit a konyhájába, ahol egyszerű, de annál finomabb reggeliket üt össze családja és barátai számára. Az egyik epizód középpontjában a palacsinta áll, mint például a trópusi palacsinta vagy a sütőtökös-ricottás palacsinta, a fahéjas palacsintatekercsek receptjét pedig most meg is osztja veletek.

Hozzávalók:

A juharszirupos krémsajt-máz elkészítéséhez

  • 85 g natúr krémsajt, pl. Philadelphia, vagy mascarpone szobahőmérsékleten
  • ¼ bögre* juharszirup

  *1 bögre=2,5 dl

A fahéjas töltelék elkészítéséhez

  • 8 evőkanál sózatlan vaj, feldarabolva
  • ½ bögre sötét barnacukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ bögre zsíros tejszín

A fahéjas palacsintatekercsek elkészítéséhez

  • 1 ½ bögre simaliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál asztali só
  • 1 ½ bögre író
  • 3 evőkanál olvasztott sózatlan vaj, + még egy kevés a serpenyő kikenéséhez
  • 2 db nagy tojás
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • ½ bögre durvára vagdosott pekándió

Elkészítés:

(Különleges eszközök: habzsák kis méretű díszítőcsővel)

A sütőt 95°C-ra előmelegítjük. Egy sütőrácsot helyezünk a tepsire, és betesszük a sütőbe.

A bevonat elkészítéséhez a krémsajtot egy tálba tesszük. A juharszirupot egy kis lábosban, kis lángon addig melegítjük, míg éppen elkezd rotyogni. Ezután a krémsajtra öntjük és határozott, gyors mozdulatokkal simára keverjük. Félre tesszük, közben melegen tartjuk.

A fahéjas töltelék elkészítéséhez a vajat egy kis lábosban addig olvasztjuk, míg világos aranybarna lesz. Belekeverjük a barnacukrot és a fahéjat (ne aggódjunk, ha a cukor összeáll, és elválik a vajtól). Belekeverünk ¼ bögre vizet és addig melegítjük, míg rotyogni kezd, közben addig keverjük, míg a keverék állaga sima lesz. Még körülbelül 2 percig rotyogtatjuk, míg kissé besűrűsödik. Ezután belekeverjük a tejszínt és még további 2 percig hagyjuk rotyogni. Egy kis tálkába átöntjük hűlni – a keverék lehűlés közben besűrűsödik – és amikor ez megtörténik, átrakjuk a habzsákba.

A palacsinta elkészítéséhez egy nagy tálba összeöntjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd összekeverjük. Egy közepes tálban összekeverjük az írót, 3 evőkanál olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliát. A „nedves” összetevőket összekeverjük a szárazakkal és addig kevergetjük, míg a tészta éppen összeáll.

Egy nagy teflon serpenyőt vagy palacsintasütőt közepes lángon felmelegítünk, és egy kevés olvasztott vajjal megkenjük. Egy merítőkanállal körülbelül ¼ bögre tésztát öntünk a serpenyőbe és egy 10 cm átmérőjű kört formázunk belőle.

Még néhány palacsintára való tésztát önthetünk a serpenyőbe, de vigyázzunk, hogy ne túl sokat.

Amikor a palacsinták felületén buborékok kezdenek képződni, a habzsákból rányomjuk a fahéjas tölteléket. A palacsinta közepén kezdjük, és spirál formában nyomjuk rá a tölteléket (hasonlóan ahhoz, ahogy a pékségben kapható fahéjas tekercs kinéz). Tovább sütjük még 2 percig, míg nagyobb buborékok jelennek meg, a felülete kicsit szárazabb lesz és kezd összeállni, az alja pedig világos aranybarnára színeződik – ha szükséges, állítsunk a lángon, hogy az alja ne barnuljon meg addig, míg a teteje össze nem állt. Megfordítjuk, és még 1 percig sütjük, míg a palacsinták fonákja is aranybarnára sül.

A kész palacsintákat átrakjuk a sütőbe, hogy melegen tartsuk, míg a többi elkészül.

Felszolgálás: Mindegyik tányérra 3-3 palacsintát helyezünk, meghintjük a juharszirupos krémsajt mázzal és pekándiót szórunk rá.

Alapinformációk:

Nehézségi fok: közepes
Teljes idő: 1 óra 15 perc
Aktív idő: 45 perc
Elegendő: 4 főre

 

Még több receptet láthattok Bobby-tól a Reggeli Bobbynál részeiben – dupla epizódok április hétvégenként 10:50-től a Food Networkön.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró