Kedvenc helyünk a héten: Black Swan

2018. április 25.
E heti kedvenc helyünk egy olyan speakeasy stílusú koktélbár, ahol pillanatokon belül majdnem száz évet ugorhatunk vissza a szesztilalom sújtotta Egyesült Államokba. A Klauzál utcai Black Swan éppen olyan, ahogy egy húszas évekbeli sötét, New York-i illegális, mégis a korra jellemző eleganciát mélyen magába szívó pubot elképzelünk - azzal a különbséggel, hogy itt a választék zavarba ejtően széles és nyoma sincs feszengésnek.

Ódor Andrisnak, a Black Swan megálmodójának nem ez az első sikeres projektje, kötény és séfkabát manufaktúrája mellett a Madách téri Barside is az ő nevéhez köthető, amelyet ő maga a Black Swan „trashy-bb” változataként definiált. Andris még nincs harminc éves, példaértékű sikerei mellett azonban egy nagy adag vendéglátós tapasztalat és kontinenseken átívelő utazások állnak. Bartenderként mindig egy saját bárra vágyott, ehhez képest huszonnyolc évesen már kettő menő belvárosi helyet is magáénak tudhat, a sikerért pedig lelkiismeretesen megdolgozik csapatával.

Az art deco üvegablakok, arany-fekete színválasztás és a rezes könyvtárlétra A nagy Gatsby egyik helyszínét juttatta eszembe, a charlestone-os vonal helyett viszont sokkal inkább egy maszkulinabb beütést kölcsönözve a helynek. Bár lehet erre a kifejezetten nekünk ajánlott koktélok is rátettek egy lapáttal.

Mivel a mojitoért komolyabb helyeken már szemrehányással is találkoztunk professzionális bartenderek részéről, itt is teljes mértékben Andrisra és csapatára bíztuk magunkat az italok terén, aki azonnal egy kifejezetten erős, 100% alkoholtartalmú „welcome drinkre” invitált minket. A Trufa Negroni a Black Swan egyik specialitása és egyben Andris kedvenc itala, melynek eleganciáját a szarvasgomba aroma és a mellé felszolgált szarvasgombakaviár emel az exkluzivitás legmagasabb szintjére.

8 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

A negroni után egy jóval könnyedebb sour, a Mandarino majd a Pineapple popra hallgató ananászcsoda következett, melyhez az ananász minden porcikáját felhasználják az italhoz valamilyen formában. A leglátványosabb újdonság számunkra  a Naked and Famous mezcalja volt, amely nemcsak füstöl, de iszonyat erős és fűszeres választás a bátrabb gourmandoknak.

Olivabogyó és mogyoró helyett a Black Swan komoly snackválasztékkal operál. Az először bizarrnak tűnő rántott kovászos uborka édes chilivel felülmúlta a várakozásainkat. Habár mást nem kóstoltunk, a főtételek között a popcorn királyrák bébi római salátával is kuriózumnak tűnik.

Kiknek ajánljuk: a bárkultúrára fogékony, kritikus koktélrajongóknak.

Mikor: Andris szerint nem csak különleges alkalmakkor érdemes koktélozni járni, nem titkolt célja, hogy a bárkultúra felzárkózzon a nyugati minőséghez. Ennek függvényében hétköznap is 18:00-01:00-ig, péntek és szombat este 02:00-ig koccinthatunk a legkülönlegesebb italkölteményekkel.

Marie Claire plusz: Mitlasóczki István bartender, aki kártyatrükkjeivel vett le minket a lábunkról és akinek sosem fogjuk tudni megfejteni a titkát, de az biztos, hogy a pult mögött is éppen akkora varázsló, mint a pókerben.   

Árfekvés: árérték arányban teljesen korrekt,  a koktélok 2490 Ft-os egységáron kaphatók, egy-két limitált vagy igazán magas minőségű alapanyagot igénylő ital kivételével. A teljes itallapért kattints ide.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi