Mutatjuk, mely borok nem hiányozhatnak a piknikkosaradból!

2018. június 19.
A nyárban az az egyik legjobb dolog, hogy a szabadban ehetünk. Piknikezésre alkalmas parkot, rétet vagy tópartot pedig könnyű találni bárhol, bármikor. Mi kell hozzá? Pléd, ennivaló, napsütés, és persze egy-két palack bor.

Ahány piknik, annyi opció kínálkozik, ha az ételekre és a borválasztásra gondolunk. Így általános szabályokat nehéz felállítani – de minek is, ezek nem illenek egy piknik szabad, kötetlen hangulatához. Néhány támpontot viszont azért tudunk adni.

Mivel a legtöbb piknikkosárba már csak a nyári szezon miatt is könnyebb fogások kerülnek, érdemes olyan borokat választanunk, amelyeket elsődlegesen a gyümölcsös aromák határoznak meg, nem pedig a hordós érlelés vagy a hosszabb palackban tartás. A friss évjáratú, könnyedebb borokat vegyük le a polcról, legyen szó fehérekről, rozékról vagy vörösekről. Ezek tipikusan, de persze nem kizárólag azok a borok, amelyek csavarzárral kerülnek forgalomba, és az alacsonyabb, 1000-2500 forint közötti árkategóriában mozognak.

Persze e kategórián belül is számtalan irányba indulhatunk. Kezdhetjük rögtön a pezsgőkkel, a gyöngyöző- és a habzóborokkal. Az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres és a sárga muskotály sokak kedvencének számít. Az egyre népszerűbb balatoni olaszrizling is jó választás, ha pedig egy összetettebb, egyedi fehérbort keresnénk, ott van az egri csillag. A rozék száma szinte végtelen, és a klasszikus ropogós savú, piros bogyós gyümölcsös variációkon túl számtalan változat létezik. Ha pedig vörös, akkor készülhetünk egy üveg szekszárdi kadarkával, vagy az idén debütáló új villányi bortípussal, a RedY-vel. Három konkrét ötletet is adunk.

A buborékos: Hungaria Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

Kevés dolog van, ami jobban eshet a szabadban ücsörögve, mint egy pohár jól behűtött pezsgő. A Hungaria Special Edition néven minden évben kihoz egy olyan pezsgőt, amely egyébként nem része az alap portfóliónak. Az idei, pinot blanc szőlőfajtából készült változat azért is különleges, mert épp a tizedik a sorban, innen a jubileum az elnevezésben. Remek választás, ha csirkesalátával, friss gyümölcsökkel vagy sajtos-zöldséges wrappel készülünk.

Az illatos: Kreinbacher – Somlói Tramini 2017

Több illatos szőlőfajtát is ajánlottunk fent, és a tramini is ehhez a csapathoz tartozik. Ez a bor azonban testesebb, és Kreinbacherék még azzal is csavart vittek a történetbe, hogy a bor egyik részét acéltartályban, a másikat pedig akácfa hordóban érlelték. Ez utóbbi igazi ritkaságnak számít, a borászok általában inkább tölgyfát használnak. Érdemes behűteni, jól passzol quiche lorraine-hez, padlizsánkrémhez vagy juhtúrós pogácsához.

Az egyedi: Dúzsi Tamás – Szekszárdi Cabernet Sauvignon Rosé 2017

Ha van klasszikus választás piknikbornak, akkor az a rozé. Ha azonban e bor mellett döntünk, azzal elhagyjuk a megszokott sablonokat. A rozéiról ismert szekszárdi borász már évek óta széles rozépalettával áll a műfaj rajongói elé, ez a cabernet sauvignon ráadásul igazán egyedi. Koncentráltabb, testesebb bor, érettebb gyümölcsös jegyekkel, így érdemes akár aszalt paradicsommal gazdagított tonhalkrémhez, cukkinifasírthoz vagy olajbogyós bulgursalátához kortyolni.