2018. június 19. | marieclaire.hu

Mutatjuk, mely borok nem hiányozhatnak a piknikkosaradból!

A nyárban az az egyik legjobb dolog, hogy a szabadban ehetünk. Piknikezésre alkalmas parkot, rétet vagy tópartot pedig könnyű találni bárhol, bármikor. Mi kell hozzá? Pléd, ennivaló, napsütés, és persze egy-két palack bor.

Ahány piknik, annyi opció kínálkozik, ha az ételekre és a borválasztásra gondolunk. Így általános szabályokat nehéz felállítani – de minek is, ezek nem illenek egy piknik szabad, kötetlen hangulatához. Néhány támpontot viszont azért tudunk adni.

Mivel a legtöbb piknikkosárba már csak a nyári szezon miatt is könnyebb fogások kerülnek, érdemes olyan borokat választanunk, amelyeket elsődlegesen a gyümölcsös aromák határoznak meg, nem pedig a hordós érlelés vagy a hosszabb palackban tartás. A friss évjáratú, könnyedebb borokat vegyük le a polcról, legyen szó fehérekről, rozékról vagy vörösekről. Ezek tipikusan, de persze nem kizárólag azok a borok, amelyek csavarzárral kerülnek forgalomba, és az alacsonyabb, 1000-2500 forint közötti árkategóriában mozognak.

Persze e kategórián belül is számtalan irányba indulhatunk. Kezdhetjük rögtön a pezsgőkkel, a gyöngyöző- és a habzóborokkal. Az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres és a sárga muskotály sokak kedvencének számít. Az egyre népszerűbb balatoni olaszrizling is jó választás, ha pedig egy összetettebb, egyedi fehérbort keresnénk, ott van az egri csillag. A rozék száma szinte végtelen, és a klasszikus ropogós savú, piros bogyós gyümölcsös variációkon túl számtalan változat létezik. Ha pedig vörös, akkor készülhetünk egy üveg szekszárdi kadarkával, vagy az idén debütáló új villányi bortípussal, a RedY-vel. Három konkrét ötletet is adunk.

A buborékos: Hungaria Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

Kevés dolog van, ami jobban eshet a szabadban ücsörögve, mint egy pohár jól behűtött pezsgő. A Hungaria Special Edition néven minden évben kihoz egy olyan pezsgőt, amely egyébként nem része az alap portfóliónak. Az idei, pinot blanc szőlőfajtából készült változat azért is különleges, mert épp a tizedik a sorban, innen a jubileum az elnevezésben. Remek választás, ha csirkesalátával, friss gyümölcsökkel vagy sajtos-zöldséges wrappel készülünk.

Az illatos: Kreinbacher – Somlói Tramini 2017

Több illatos szőlőfajtát is ajánlottunk fent, és a tramini is ehhez a csapathoz tartozik. Ez a bor azonban testesebb, és Kreinbacherék még azzal is csavart vittek a történetbe, hogy a bor egyik részét acéltartályban, a másikat pedig akácfa hordóban érlelték. Ez utóbbi igazi ritkaságnak számít, a borászok általában inkább tölgyfát használnak. Érdemes behűteni, jól passzol quiche lorraine-hez, padlizsánkrémhez vagy juhtúrós pogácsához.

Az egyedi: Dúzsi Tamás – Szekszárdi Cabernet Sauvignon Rosé 2017

Ha van klasszikus választás piknikbornak, akkor az a rozé. Ha azonban e bor mellett döntünk, azzal elhagyjuk a megszokott sablonokat. A rozéiról ismert szekszárdi borász már évek óta széles rozépalettával áll a műfaj rajongói elé, ez a cabernet sauvignon ráadásul igazán egyedi. Koncentráltabb, testesebb bor, érettebb gyümölcsös jegyekkel, így érdemes akár aszalt paradicsommal gazdagított tonhalkrémhez, cukkinifasírthoz vagy olajbogyós bulgursalátához kortyolni.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Filléres lakoma tavaszra filléres

Filléres lakoma tavaszra