Ha ideges vagy, sokat eszel?

2018. július 10.
Te is stresszevő vagy? Tudod, hogy miért kívánod annyira a finomságokat, ha állandó körülötted a feszültség?

Azzal bizonyára te is tisztában vagy, hogy a stressz mennyire káros a szervezetre: többek között migrént, izomgyengeséget, gyulladásokat, pattanásokat, fülfájást és még más betegségeket is eredményezhet – azt viszont csak nemrég mutatták ki, hogy a kilók is gyarapodhatnak tőle.

Ezt a jelenséget biológiai indokokkal magyarázzák a tudósok, miszerint idegi nyomás alatt az agy nem képes hosszú távú célokban gondolkodni, hanem azonnali kiegyenlítődést, azaz örömszerzést és stresszcsökkentést vár. A szénhidrátban gazdag finomságok, rágcsák, chipsek, édességek elfogyasztása után a könnyen felszívódó, magas cukortartalom szinte azonnal a véráramba jut, amely ideig-óráig hat is, de tartósan nem segít csökkenteni a feszültséget.

A kutatók szerint tehát nemcsak a súlyfelesleg kialakulása miatt nem járunk jól, ha étkezéssel, nassolással próbáljuk csökkenteni a feszültséget, de hosszú távon az agyi idegeknek sem teszünk vele jót, mert a stressz közben megerősödő kortizol hormon tévesen olyan jeleket küldhet az agynak, melyektől azt hisszük, hogy éhesek vagyunk – ez pedig egyenes út a súlytöbblet felszedéséhez.

Hogy mit tehetünk akkor, ha stresszevők vagyunk, de le szeretnénk állni az édességek habzsolásával?

Kattints a WellnesCafé oldalára, ha kíváncsi vagy a folytatásra!