Joghurtban pácolt csirke afrikai fűszerekkel

2018. szeptember 20.
Joghurtban pácolt csirke "az üzlet legjobbjaival" – próbáljátok ki az észak-afrikai ras el hanout fűszerkeveréket bloggerünk, Futureater receptje alapján.

Állandó kérdés, mivel dobjuk fel a konyhai repertoárunkat. Ha épp nincs energiánk új technikákat  megtanulni, kísérletezhetünk olyan fűszerekkel, amiket még sosem próbáltunk. Az egyik legfinomabb, egyre több helyen beszerezhető fűszerkeverék az észak-afrikai ras el hanout, ami szó szerint “az üzlet legjobbját” jelenti, és rendszerint a fűszerboltban kapható legjobb és legfinomabb áruból állítják össze. Emiatt persze nem fix az összetevők listája, de általában tartalmaz egyebek mellett római köményt, fahéjat, kardamomot, kurkumát, szegfűszeget, chilit, szárított gyömbért, koriandert, és görögszénát. Az alábbi recept egy  egyszerű kiindulópont, a fűszerkeverék nagyon jól működik joghurtos húspácként, de használhatjuk kuszkusz vagy sült zöldségek ízesítésére is.

Joghurtban pácolt csirke ras el hanout fűszerkeverékkel

2 főre

  • 30 dkg csontozott csirke felsőcomb (használhatunk csirkemellet is, de a felsőcomb ízletesebb)
  • 3 tk ras el hanout fűszerkeverék
  • 3-4 ek olaj
  • 3 ek joghurt
  • 1/4 tk só

  1. A csirkét megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk.
  2. A csirkét egy közepes méretű tálban összekeverjük a fűszerrel, az olajjal, a joghurttal és a sóval.
  3. Legalább fél órára pihentetjük. (Ne tegyük hűtőbe, így szobahőmérsékletű állapotban tudjuk  sütni. Ha több, mint fél óránk van pácolni, akkor természetesen tegyük hűtőbe, de kb 1 órával sütés előtt vegyük ki, hogy egyenletesen tudjon átsülni a hús.)
  4. Egy nagy teflonserpenyőt felhevítünk. Beleteszünk 2-3 ek olajat, majd oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük a húst.
  5. Egyszerre csak annyit tegyünk az olajba, amennyi egymás mellett elfér anélkül, hogy összeérne. Amíg a következő adagok sülnek, az elkészült husit tartsuk melegen 150 fokra előmelegített sütőben.
  6. A csirkét tálaljuk frissen sütött burgonyával és zöldsalátával.

FUTUREATER