Az egészséges táplálkozás titkos hozzávalója: az idő

2018. október 15.
Hogyan kapcsolódik az egészséghez az idő? Miért fontos a táplálkozásunk szempontjából, hogy naponta hány percet töltünk az ételünk elkészítésével. Új szempont a túlsúllyal való küzdelemben, és négy tuti tipp, amivel javíthatunk a reménytelennek tűnő helyzeten.

Több nemzetközi egészségügyi szervezet jelentésében is előkelő helyen szerepel Magyarország, a listák azonban nem túl pozitívak, hiszek ezek az elhízottság mértékét vizsgálják az egyes országokban. Az OECD szerint 2017-ben az európai országok közül Magyarországon volt a legmagasabb a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya, de világszinten is csak néhány nemzet előz meg minket.

Az egyik ezek közül az Amerikai Egyesült Államok, ahol az elhízott társadalom óriási problémát jelent. Egyes kutatások szerint az amerikaiak naponta átlagosan 27 percet töltenek az ételeik elkészítésével, ami sok szakértő szerint drámaian alacsony szám. Az elemzők szerint ugyanis jóval hajlamosabbak vagyunk egészségtelen ételeket fogyasztani, ha nem látjuk, azok hogyan készülnek el, hiszen valaki más főzi meg őket helyettünk.

De bármit is mondanak a szakemberek, a mindennapok valóságában senki sem időmilliomos. Akkor mégis hogyan tudunk időt spórolni, hogy az egészségünk érdekében többet főzhessünk otthon?

Vásárolj online

A legegyszerűbb módja, hogy időt nyerjünk a főzéshez, ha felgyorsítjuk a bevásárlást. Számos áruházláncnál elérhető az online vásárlás: az interneten kiválasztott élelmiszereket az ország egyre több pontjára kiszállítják. A módszer korlátja, hogy nem látjuk, milyen zöldségek, gyümölcsök, sajtok vagy húsok a legszebbek és legfrissebbek épp az üzletben, így ezeket érdemes inkább a hétvégi bevásárlás során, lehetőleg helyi termelőktől beszerezni. Ha azonban hét közben kell megvennünk néhány alapanyagot, az online vásárlás mindenképpen nagyszerű időspóroló megoldás.

Kísérletezés jókor, jó helyen

Sokan vannak, akik alapvetően szeretnek főzni, de csak néhány ételt készítenek magabiztosan. Ugyanakkor szeretik a változatosságot is, és őszintén viszolyognak a gondolattól, hogy minden nap főzzenek, attól tartva, hogy a menü nagyon hamar egyhangúvá válna. És valljuk be, nincs mindenkinek lelkivilága egy átlagos csütörtök este, munkából hazaérve egy új, még sosem próbált recepttel kísérletezni.

De nem kell, hogy mindez az egészséges táplálkozás útjába álljon. Kísérletezzünk bátran új receptekkel ha van egy-két óránk, és kellő lelkesedésünk. Ütemezzük ezt hétvégére, vagy hívjunk barátokat, így egymás tudására is támaszkodhatunk. Ha valami beválik, azt készítsük el ismét – a harmadik alkalommal már könnyen fog menni, és akkor is simán használhatjuk a receptet a hétközbeni főzések során, ha amúgy nincs nagy rutinunk a konyhában.

Minimalizáld a döntéseket, tervezz előre

A világ legbefolyásosabb cégvezetői pontosan tudják, hogy a naponta meghozható döntések száma limitált, így a számukra fontos kérdésekre összpontosítanak. Az Apple alapítója, Steve Jobs minden nap hasonló ruhát viselt, hogy reggelente ne kelljen tanácstalanul állnia a gardrób előtt, Mark Zuckerberg facebook-vezér pedig követi a példát.

Hasonló szempont szerint mi is kompromisszumok nélkül csökkenthetjük az étkezésre fordított időt, ha a mindennapi döntéseket minimalizáljuk. Semmi szükség arra, hogy naponta lelkiismeretfurdalásunk legyen az egészségünk miatt – vegyük le a vállunkról a nyomást, és tervezzük meg előre a heti étrendünket. A hétvégi bevásárlás előtt gondoljuk át és írjuk le, melyik nap mit fogunk majd főzni.

Ezzel a hét során rengeteg stressztől szabadítjuk meg magunkat, hiszen nem kell sokat gondolkodnunk, elég csak követnünk az előző hétvégén kitalált menüsort. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel jóval kevesebb kidobott élelmiszer fog keletkezni a háztartásunkban, hiszen egyrészt sokkal valószínűbb, hogy amit a boltban megveszünk, azt meg is fogjuk főzni, másrészt nagyon hamar rááll majd az agyunk, hogyan építsük be az esetleges maradékokat és a kibontott, de csak félig felhasznált hozzávalókat a másnapi ebéd készítése során.

Ha az otthoni főzés kizárt

De mi történik akkor, ha nem tudunk főzni, nincs megfelelő konyhánk és eszközparkunk, vagy egyszerűen nem szeretnénk minden nap egy órát főzéssel tölteni? A befektetett idő és figyelem akkor is megtérül, ha nem magára az étel elkészítésére fordítjuk azt. Az ételrendelős és házhoz szállítós weboldalak és szolgáltatások egyre szélesedő választékkal igyekeznek kielégíteni mindenféle igényt, és bár nagy a kísértés, hogy hamburgert együnk pizzával a hét minden napján, valójában egy kis kereséssel egészséges opciókat is találunk. Jó taktika lehet, ha vegetáriánus menüt keresünk, amin belül gyakran kreatív és alapvetően egészségesebb fogásokat találhatunk, a főétkezés mellett pedig – ha amúgy nem vagyunk vegák – továbbra is tudunk fogyasztani húsos ételeket.  

Futureater