Elhízáshoz vezethet, ha nem hagysz időt az evésre

2018. október 07.
A nagy rohanásban igyekszünk percek alatt ledarálni az étkezéseket, de ezzel nagyon komoly károkat okozhatunk szervezetünknek.
Fotó: Unsplash.com

Nem mindig van időnk szépen, komótosan megenni az ebédet, ami azt illeti, sokkal jellemzőbb, hogy út közben majszolunk el egy szendvicset vagy nagy sietve, még az íróasztal előtt ülve lapátolunk magunkba valamit. A nagy rohanásban az étkezések idején is megpróbálunk spórolni, de sajnos ez egyáltalán nem jó stratégia.

Ha túl gyorsan eszünk, a szervezetünk nem tud lépést tartani, az agyunk még nem tudja, hogy már jóllaktunk, így többnyire túlesszük magunkat. Szakértők szerint érdemesebb lassan enni, ugyanis ha legalább 20 percet hagyunk az egyes étkezésekre, sokkal kisebb az esélye, hogy a kelleténél többet eszünk majd. Arról nem is beszélve, hogy a gyors habzsolás során több levegőt küldünk gyomrunkba, ami pedig több gyomorsav termelődéséhez, így pedig gyomorégéshez vagy akár refluxhoz is vezethet. Így a megspórolt időt később fogyókúrára vagy éppen orvosi vizsgálatokra kell majd fordítanunk.

Végül pedig nagyon is megéri élvezni egy kellemes étkezést, hiszen egy jó ebéd vagy egy finom vacsora mellett kikapcsolódhatunk kicsit egy fárasztó napon. A lelki egészségünk is hálás lesz érte, ha nem vonjuk meg magunktól ezt az időt!