A quichénél már csak egy jobb dolog van: a quiche fehérborral

2018. november 02.
A legtöbbször még mindig kávézókban, bisztrókban találkozunk vele, pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a klasszikus francia fogás, ráadásul ha rákapunk az ízére, kifejezetten sokféleképpen variálhatjuk. Természetesen a megfelelő borpárosításról ez alkalommal sem feledkezünk el.

A quiche tulajdonképpen egy, a ’90-es években itthon népszerű gyümölcstorták formájára emlékeztető, de omlóstészta-alapú, sós lepény, amelyet tojásból és tejszínből álló, gazdag keverékkel töltenek meg. Az étel karaktere azon múlik, hogy az alap hozzávalók mellé milyen egyéb kiegészítők kerülnek.

Kipróbálnád otthon? Van egy szuper őszi sütőtökös receptünk! 

Azon túl, hogy nem különösen nehéz vagy időigényes az elkészítése, több más előnye is van. Élvezeti értékét nem frissen fogyasztva sem veszíti el, így piknik vagy kirándulós fogás is válhat belőle, de könnyen újramelegíthető, és egy kis friss, zöld salátával tálalva a teljes értékű, laktató ebéd vagy vacsora szerepét is betöltheti. A klasszikus quiche lorraine szalonnával készül, és bár a legtöbb recept hagymát is ajánl mellé, ebben az esetben már quiche alsacienne-ről beszélünk.

Füge Kata fokhagymás pitereceptjéért pedig kattints IDE!

A quiche szépsége ugyanakkor, hogy ezeken túl sok más alapanyag – akár maradék – is felhasználható. Népszerű a spenót, a gomba, a paradicsomkarika, a különböző sajtok, a kolbász vagy a maradék sült hús.

A megfelelő borpár keresésekor onnan érdemes kiindulnunk, hogy ha megtartjuk az eredeti arányokat, és így az ételt az omlós tészta, a tejszín és a tojás határozza meg, és ezek mellett a további alapanyagok inkább csak ízesítőnek szolgálnak, akkor a legjobb választás egy komolyabb fehérbor. Ennek teste, alkoholtartalma, ízgazdagsága megfelelően egészíti ki a szintén tartalmas fogást. Jó választás lehet ilyen szempontból sok furmint, hárslevelű, a masszívabb olaszrizlingek, a világfajták közül pedig ott a chardonnay.

Következzen is három opció:

Káli Balázs Öregtőkék Olaszrizling 2017

Balázs édesapjával a Balaton-felvidéken, Szentbékkállán két régi istállóból alakította ki a pincéjét, ahol a természetes gyümölcsös ízekre törekszik, ezért nem is használ hordót, csak tartályt, hogy borai minél inkább a szőlőből származó ízeket tárják fel. Alapból is keresi a környékbeli régi szőlőültetvényeket, ez az olaszrizling is több mint 50 éves szőlőtőkékről származik. Kerek kontúrjai, fehér húsú barackot, körtét idéző ízei mintha egyenesen a klasszikus quiche lorraine-hez lennének kitalálva.

Árvay Tokaji Istenhegy Furmint 2014

Az Árvay család az utóbbi évtizedekben – de mondhatjuk úgy is, hogy a modernkori borkészítés kezdete óta – kulcsszerepet tölt be a Tokaji borvidéken. Ma már két generáció dolgozik együtt a családi pincészetben, ahol nemcsak a szőlőművelés és a borkészítés iránti rajongás öröklődik, hanem a termőterületek egyedi karaktere iránti kíváncsiság is. Ez a furmint is dűlőszelektált, Mád és Rátka között húzódik az Istenhegy-dűlő. A kifejező, birsalmás és mézes jegyeket mutató bor négyéves korában bizonyítja, hogy még bőven van ideje. Tartalmassága, a borba épülő savai miatt mi sajttal gazdagított quiche-t sütnénk hozzá.

Kázsmér Estate Selection Chardonnay 2015

Ezt a pincészetet Lesencetomajban hozta létre a településen régi múltra visszatekintő Kázsmér család. Érdekesség, hogy bár korábban mezőgazdasággal is foglalkoztak, a múlt rendszerben megszűnt ennek folytonossága, így amikor a pincét alapító Kázsmér János nyugdíjasként visszatért a szőlőműveléshez, nemzetközi szakértőktől kért segítséget, többek között az Olasz Borászati Szövetség elnökétől. Ez a chardonnay az érettebb iskolához tartozik, hiszen olyan trópusi gyümölcsök jutnak eszünkbe róla, mint az ananász vagy a mangó. Akár gombával, akár sült kolbásszal ízesített quiche mellé is remek választás.