Így párosítsuk a karácsonyi asztal ékét, a tokaji aszút

2018. december 16.
Aszalt gyümölcsök, méz, keleti fűszerek. Karácsony előtt ünnepi sütemények juthatnak eszünkbe, ha ezeket a szavakat halljuk.

És ideális esetben még valami – a tokaji aszú. Ha ez utóbbi még nem jön, épp itt az ideje, hogy idén karácsonykor leporoljuk azt, ami a bortípus kapcsán agyunk egyik hátsó fiókjában lapul,

vegyünk egy nagy levegőt, és az ünnepekre ruházzunk be egy komolyabb tokaji aszúba, hogy rádöbbenjünk: a világ egyik legegyedibb és legkarácsonyibb bora a miénk.

A borok világában vízválasztó jellegű élmény a nagy aszú-rádöbbenés előtti és az az utáni időszak. Egy igazán jó aszú felülír minden boros preferenciát, egyszerre döbbenti meg a száraz és az édes borok kedvelőit, egyben megszüntetve a köztük lévő határvonalat. Persze ehhez jó aszú kell, és nem fogjuk szépíteni: a legszebb tételek nem olcsók, a félliteres palackok ára 10 000 forint körül mozog.

Fotó: Unsplash/Sweet Ice Cream Photography

Miért kerülnek ennyibe? Az érdekes az, hogy ebben az esetben megfordul a luxustermékekre jellemző logika, ahol általában maga a termék előállítása relatív kis költségvetésű, az igazán nagy összegeket a marketing emészti fel. A tokaji aszúnál ez nem így működik, épp fordítva.

A legtöbb tokaji pincészet nem készít aszút minden évjáratban. Nem azért, mert nem akar, hanem mert nem tud. A nemespenész-gomba, amely az érett szőlőbogyókat vonja be, csak bizonyos időjárási körülmények között hajlandó kifejlődni. Kockázatos játék kint hagyni az érett szőlőfürtöket az ültetvényen – ahol az éhes madaraktól az időjárási viszontagságokig számtalan veszély leselkedhet rájuk, és az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem is indul be az aszúsodás.

Ha mégis megjelennek az aszúszemek a szőlőben, mint sok más természetes folyamat, ez is fokozatosan megy végbe. Nem lepi be egyenletesen a szőlőfürt minden bogyóját, hanem válogat közöttük. Nincs a világon más borvidék Tokajon kívül, ahol ősszel a szüretelők körbejárnak a kiválasztott ültetvényekben, és szőlőfürtönként egyesével csipegetik ki a megfelelő szemeket. Mindezt több körben, időről időre visszatérve ugyanazokhoz a szőlőtőkékhez.

A napról napra, hétről hétre gyűjtött bogyókból egy alapjaiban évszázadok óta kialakított, de a mai napig finomított eljárással készül bor. Manapság sokszor beszélünk a slow life életstílusról, a tokaji aszú pedig egy igazi slow wine. Muszáj neki megadni az időt, hiszen csak az erjesztése általában eltart karácsonyig, az érlelés pedig szintén több évet követel meg. Persze mindezért cserébe egy kifejezetten hosszú élettartamú bort kapunk – már ha nem a nappaliban, a szekrény tetején tartjuk a palackot. Jöjjön most három ötlet!

Royal Tokaji – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

A borvidék kulcsfontosságú településén, Mádon található a pincészet, amely alapítása óta az aszúkészítésre fókuszál. Bár itthon is megtalálhatóak palackjaik a borszaküzletekben, ez a pincészet komoly nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét, hiszen különösen sokat tesz Tokaj megismertetéséért Angliában, ahol a legnagyobb verseny tapasztalható a borkedvelők kegyeiért. Ez a bor kifejezetten dús, bársonyos érzetű, benne mézre és karamellre emlékeztető aromákkal. A pincészet fehér csokoládés desszertekhez ajánlja, mi kipróbálnánk olyanokhoz is, amelyek vaníliakrémre, túróra vagy friss sárga húsú gyümölcsökre épülnek.

Patricius – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2008

A Bodrogkisfalud közelében található Patricius Borházat azért is érdemes felkeresni, mert itt a látogató minden ízében érezheti, hogy egy borvidéken jár. A pincészet épülete ugyanis egy szőlőterület közepén, a Várhegy-dűlőben található. Ezt az aszút különösen azoknak ajánljuk, akik a „csak száraz bort kérek” attitűddel indulnak neki az ünnepeknek. 2008 ugyanis egy kifejezetten esős, hűvös évjárat volt, ami segítette a markáns savak megőrzését a borban, így ezek még a jelentős maradékcukor-tartalom mellett is határozottan érezhetők. Felbonthatjuk ezt a bort baracklekváros, aszalt gyümölcsös édességekhez, de érdemes megkóstolni hízott liba- vagy kacsamájjal készült fogások, vagy akár kék sajt mellé is.

Zsirai – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

A Zsirai Pincészetet két nővér vezeti, Kata és Petra, és történetünk szempontjából azért is érdekesek, mert nem kizárólag Tokajban készítenek bort, hanem két másik fontos hazai borvidékünkön, a Somlón és Villányban is. Az aszú természetesen tokaji – ezen a néven nem is származhatna máshonnan. A bor érlelt aromáinak, gazdag keleti fűszeres, aszalt gyümölcsös, olajos magvas ízvilágának köszönhetően tölthetünk belőle már csokoládés, datolyás vagy karamelles desszertek mellé is.