A hagyományos borsóleves igazi klasszikus kedvenc, de az élénkzöld krémleves-verziót is érdemes kipróbálni, ha valami izgalmasabbra vágyunk. Az alábbi recept a rengeteg friss zöldfűszertől lesz igazán különleges: kerül bele jó adag petrezselyem, snidling, kapor és persze menta is, ami a frissességét adja. Húsevők feldobhatják a levest egy kis baconchips-szel, de egy ropogós pirítóssal is tökéletes, laktató vacsora vagy könnyű ebéd lehet!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 szál póréhagyma vékony szeletekre vágva
- 2 szál zeller felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 6 csésze friss zöldborsó
- 4 csésze zöldség vagy csirke alaplé
- 1/4 csésze petrezselyemlevél
- 1/4 csésze mentalevél
- 1/4 csésze snigdling apróra vágva
- 1/4 csésze friss kaporlevél
- 1/4 csésze zsíros tejszín
- só és bors
Elkészítés:
- Egy nagyobb fazékban hevítsünk olívaolajat, futtassuk meg rajta a zellert és a póréhagymát! Adjuk hozzá a fokhagymát, várjuk meg, míg illatozni kezd!
- Adjuk a keverékhez a zöldborsót és kicsit forgassuk át, majd öntsük fel az alaplével! Közepes lángon forraljuk fel, hagyjuk 20 percig bugyogni.
- Keverjük bele a petrezselymet, a mentát, a snidlinget és a kaprot, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk picit kihűlni. Ha megvolt, botmixerrel pürésítsünk! Adjuk hozzá a tejszínt és ízesítsük a levest sóval és borssal!
- Tálaláskor a levest locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, még több friss mentával kínáljuk!