Mától indul a böjt! Miért érdemes belevágnod?

2019. március 06.
Húshagyókeddtől hamvazószerdáig sok ember életében fontos szerepet tölt be a böjt. Érdemes belevágni, hiszen a nemcsak a káros és terhes ételektől szabadítjuk meg a szervezetünket, de más téren is előnyünkre válhat.

A böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban, utolsó hete a virágvasárnappal induló nagyhét. A 11. századig nagyon szigorúan böjtöltek: késő délutánig nem ettek semmit, a böjti napokon pedig nem fogyasztottak húst, tejterméket és tojást. A megszokott élvezetekről való önkéntes lemondás, a bizonyos időszakokhoz kötött testi-szellemi megtisztulás, a böjt az emberiség egyik legősibb tradíciója. A keresztény vallásban bizonyos élelmiszerek kerülését, akár az étkezésről való teljes lemondást jelentheti, amellyel a hívők a szenttel való találkozásra készülnek fel. Ami megengedett: a gabonafélék, gyümölcsök, egyes főtt ételek, kásák és levesek. Az ünnep előtti utolsó napokban – régebben legalábbis – már csak nyers, mindenféle zsiradékot nélkülöző táplálékot fogyaszthattak a hívek. Voltak, a mai napig vannak, akik az ünnep előtti utolsó napokban egyáltalán nem vesznek magukhoz szilárd táplálékot. Utána viszont belevetik magukat az élvezetekbe: roskadoznak az asztalok a hatalmas parasztsonkák, a kolbász, a tojás minden változatától, és akkor még nem is beszéltük az édességekről. (Ha még tovább olvasnál a témában, kattints IDE!)

A böjtök repertoárja nagyon széles: választhatod a szigorú léböjt verzióit (csak fanatikusoknak ajánlott!), szavazhatsz a lúgosító diétára, ami a savasító kajákat teszi tiltólistára, vagy tarthatsz klasszikus húshagyó böjtöt, amivel a vega életmódba kóstolhatsz bele, szó szerint. Bár mindegyik más-más módszerekkel próbálja megszabadítani a testedet a salakanyagoktól, az közös bennük, hogy ugyanazokat a lelki előnyöket tartogatják számodra.

1. Megtanít profin szervezni

Tény, hogy nem egyszerű manőver beiktatni a hétköznapjaidba a tudatos méregtelenítés menetét. A böjti étrend spéci hozzávalóinak a beszerzése, a következetesség, az otthoni és a munkahelyi napi rutinfeladatok összehangolása igazi kihívás. Ám ha ez mégis sikerül, jó eséllyel pályázhatsz a „Miss Szervezőzseni” képzeletbeli díjára. Ez a szuper képesség pedig még jól jöhet az életed egyéb területein is.

2. Edzi az akaratodat

A böjt során egy magasabb rendű cél diktálja a tempót. Ez lehet a fogyás, a testi-lelki megtisztulás vágya, vagy az egészségtudatosság. A lényeg, hogy naponta többször kell szembesülnöd azzal a dilemmával, hogy képes vagy-e lemondani a számodra fontos(nak tűnő) dolgokról egy hosszabb távú előny miatt. Például, amikor friss péksüti illata terjeng a levegőben, az első gondolatod az, hogy “ide vele!”. Viszont a második (“ezt most pár napig nem szabad”) már lestoppolja a mohóságodat. És a böjtölés ideje alatt fix, hogy sokszor keveredsz hasonló szitukba, tehát ha ügyesen veszed az akadályokat, az felér egy akaraterő-tréninggel.

3. Segíti a lelki nagytakarítást

A böjt szigorú forgatókönyvét elsősorban arra találták ki, hogy tehermentesítse a szervezetedet, és ennek köszönhetően lépésről-lépésre szabadulj meg a felhalmozódott méreganyagoktól. Ilyenkor a lelkednek is könnyebb elengedni a saját „mérgeit”: a sérelmeket, a félelmeket, az aggodalmakat, a megfelelési kényszert. Persze ez nem megy varázsütésre, de ha megpróbálsz egy kicsit lenyugodni és az érzéseidre fókuszálni, szembesülhetsz azzal, mennyire ismered önmagad és milyenek az emberi kapcsolataid.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Még több cikkért kattints a WellnessCafé oldalára!