Mától indul a böjt! Miért érdemes belevágnod?

2019. március 06. |

Húshagyókeddtől hamvazószerdáig sok ember életében fontos szerepet tölt be a böjt. Érdemes belevágni, hiszen a nemcsak a káros és terhes ételektől szabadítjuk meg a szervezetünket, de más téren is előnyünkre válhat.

A böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban, utolsó hete a virágvasárnappal induló nagyhét. A 11. századig nagyon szigorúan böjtöltek: késő délutánig nem ettek semmit, a böjti napokon pedig nem fogyasztottak húst, tejterméket és tojást. A megszokott élvezetekről való önkéntes lemondás, a bizonyos időszakokhoz kötött testi-szellemi megtisztulás, a böjt az emberiség egyik legősibb tradíciója. A keresztény vallásban bizonyos élelmiszerek kerülését, akár az étkezésről való teljes lemondást jelentheti, amellyel a hívők a szenttel való találkozásra készülnek fel. Ami megengedett: a gabonafélék, gyümölcsök, egyes főtt ételek, kásák és levesek. Az ünnep előtti utolsó napokban – régebben legalábbis – már csak nyers, mindenféle zsiradékot nélkülöző táplálékot fogyaszthattak a hívek. Voltak, a mai napig vannak, akik az ünnep előtti utolsó napokban egyáltalán nem vesznek magukhoz szilárd táplálékot. Utána viszont belevetik magukat az élvezetekbe: roskadoznak az asztalok a hatalmas parasztsonkák, a kolbász, a tojás minden változatától, és akkor még nem is beszéltük az édességekről. (Ha még tovább olvasnál a témában, kattints IDE!)

A böjtök repertoárja nagyon széles: választhatod a szigorú léböjt verzióit (csak fanatikusoknak ajánlott!), szavazhatsz a lúgosító diétára, ami a savasító kajákat teszi tiltólistára, vagy tarthatsz klasszikus húshagyó böjtöt, amivel a vega életmódba kóstolhatsz bele, szó szerint. Bár mindegyik más-más módszerekkel próbálja megszabadítani a testedet a salakanyagoktól, az közös bennük, hogy ugyanazokat a lelki előnyöket tartogatják számodra.

1. Megtanít profin szervezni

Tény, hogy nem egyszerű manőver beiktatni a hétköznapjaidba a tudatos méregtelenítés menetét. A böjti étrend spéci hozzávalóinak a beszerzése, a következetesség, az otthoni és a munkahelyi napi rutinfeladatok összehangolása igazi kihívás. Ám ha ez mégis sikerül, jó eséllyel pályázhatsz a „Miss Szervezőzseni” képzeletbeli díjára. Ez a szuper képesség pedig még jól jöhet az életed egyéb területein is.

2. Edzi az akaratodat

A böjt során egy magasabb rendű cél diktálja a tempót. Ez lehet a fogyás, a testi-lelki megtisztulás vágya, vagy az egészségtudatosság. A lényeg, hogy naponta többször kell szembesülnöd azzal a dilemmával, hogy képes vagy-e lemondani a számodra fontos(nak tűnő) dolgokról egy hosszabb távú előny miatt. Például, amikor friss péksüti illata terjeng a levegőben, az első gondolatod az, hogy “ide vele!”. Viszont a második (“ezt most pár napig nem szabad”) már lestoppolja a mohóságodat. És a böjtölés ideje alatt fix, hogy sokszor keveredsz hasonló szitukba, tehát ha ügyesen veszed az akadályokat, az felér egy akaraterő-tréninggel.

3. Segíti a lelki nagytakarítást

A böjt szigorú forgatókönyvét elsősorban arra találták ki, hogy tehermentesítse a szervezetedet, és ennek köszönhetően lépésről-lépésre szabadulj meg a felhalmozódott méreganyagoktól. Ilyenkor a lelkednek is könnyebb elengedni a saját „mérgeit”: a sérelmeket, a félelmeket, az aggodalmakat, a megfelelési kényszert. Persze ez nem megy varázsütésre, de ha megpróbálsz egy kicsit lenyugodni és az érzéseidre fókuszálni, szembesülhetsz azzal, mennyire ismered önmagad és milyenek az emberi kapcsolataid.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Még több cikkért kattints a WellnessCafé oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve