Kedvenc helyünk a héten: TLV eatery

2019. április 03.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Közel-keleti konyhából nem lehet eleget nyitni Budapesten! Persze a „dömpingtől” azért távol állunk, a Dobrumbába és a Leila’s-ba még mindig csak napokkal előre tudunk asztalt foglalni. Bemutatjuk a VII. kerület legújabb teltházgyanús eatery-jét Bihari Gergely séf vezetésével, aki Tel-Aviv északi gasztrokultúrájából merített inspirációt.

A város talán legnyüzsgőbb helyén nyitott éttermet ugyanaz a tulajdonosi kör, akiknek többek között a Lisboát, a Jardín Bárt és a Vicky Barcelonát is köszönhetjük. Az alapítók egy része Tel-avivból költözött Budapestre, így bátran állíthatjuk, hogy autentikus konyhát hoztak el a Dob utcába, amit a fine-dining szférából érkező Bihari Gergely tapasztalataival emelnek egészen magas szintekre.

Gergő az Onyxról váltott a streetfood és bisztrókonyha világára, ahogy ő mondja, „jobban foglalkoztatta, hogy szívvel-lélekkel főzzön autentikusat a precíz textúrák és formákból építkező high-level konyhaművészet után”.  Eddigi legnagyobb elismerését egy izraeli vendégtől kapta, aki a különleges eljárással készült humuszát saját nagymamája receptjéhez hasonlította.

De itt is nehéz megfelelni Gergőnek a konyhában, magasak az elvárásai, bár leginkább önmagával szemben. Azt a shakshukát, amit mi kóstoltunk, már vagy négyszer újragondolta, mi laikusként pedig csak azt éreztük rajta, hogy tényleg nagyon házias. Egyébként a baba ganoush-tól kezdve a bárány kebabig szinte mindent faszénen sütnek, amit akár mi magunk is figyelemmel kísérhetjük egy üvegablakon át.

A frissesség a TLV-ban a legnagyobb alapelv, náluk biztosan nem fogunk előző nap elkészített „bőrös” humuszt enni, a zöldségek pedig egyenesen tálalás előtt kerülnek felszeletelésre. Miután elfoglaltuk az asztalt, már érkezik is a vendégváró shot, amely aznap egy uborkás-gines, mégis könnyed „bambi” volt.

7 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Nem hagyhatjuk szó nélkül a koktélokat sem, és az azokat keverő lisszaboni és spanyol bártendereket, akik a fotó kedvéért a ház leglátványosabb italát, a Fanni nevű tüzes italt is elkészítették nekünk – ezt amúgy egy munkatársukról neveztek el. Sós snackek és mogyoró helyett az alkohol mellé olívabogyóból, fetás pepperóniból és kovászos uborkából(!) álló aperitivót kapunk, sóval, borssal és Izraelből importált za’atarral. Nemcsak rendhagyó, és egzotikus, de okos döntés az uborka, mielőtt felöntünk a garatra!

Kiknek ajánljuk: akik szeretnek utazni, és szerelmesek Izraelbe, de legfőképpen Tel-avivba. Emellett lételemük a nyüzsgés, és egy újabb menő bárt keresnek péntek estére.

Marie Claire plusz: esténként technobulikra is érkezhetünk a TLV-ba, vagy akár maradhatunk tubizni a vacsora után.

Árfekvés: különösen selymes, házi humuszukat 1290 Ft-ért, shakshukát 2200 Ft-ért, két személyes húsos vagy vega tálakat 7100-7600 Ft-ért kóstolhatunk. A teljes étlapért kattints ide.

Mikor: minden nap 17.00-től várják a vacsorázni, iszogatni és bulizni vágyó, mindenre nyitott közönséget, ameddig a buli tart.

Szöveg és fotó: Bodnár Zsófi