Sütőtökös saláta ropogós mogyoróhagymával

2019. április 11.
A saláta nem csak néhány fáradt, zöld levélből állhat, igazán látványos és laktató étel is lehet. Az alábbi recept például garantáltan ilyen!

Egy jól összerakott saláta egyáltalán nem csak mellékszereplője lehet az asztalnak, de ehhez az kell, hogy figyeljünk kicsit a fine dining alapvető szerkesztési szabályaira. Vagyis elsősorban a textúrák és savak egyensúlyozására. A salátába is kell valami puha, valami krémes, valami ropogós, az öntetben pedig megjelenhetnek egyszerre pikáns, savanyú és édeskés ízek is. Most nem azért, de az alábbi recept ezt mind tudja!

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök
  • olívaolaj
  • só és bors
  • 240 ml balzsamecet
  • 2 közepes mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
  • 30 gramm barnarizs liszt
  • 100-120 gramm rukkola
  • 18 gramm aszalt vörösáfonya
  • 80 gramm pirított tökmag
  • 60 gramm morzsolt feta

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra! A tököt vágjuk ketté magazzuk ki, vágjuk durvább szeletekre és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe! Locsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal, majd 15-20 perc alatt süssük aranybarnára!
  2. Készítsük el a dressinget: a balzsamecetet tegyük kisebb serpenyőbe, óvatosan forraljuk fel. Hagyjuk rotyogni, amíg mennyisége körülbelül a felére csökken (10-15 perc alatt) és besűrűsödik. Vigyázzunk, könnyen megég!
  3. A felvágott mogyoróhagymát dobjuk egy nagyobb tálba, szórjuk rá a barnarizs lisztet, adjunk hozzá sót és borsot, majd forgassuk össze. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és pirítsuk benne ropogósra a hagymát – körülbelül 5 perc alatt.
  4. A saláta összeállításához dobjuk a rukkolát egy nagy tálba, halmozzuk rá a sült tökszeleteket, szórjuk meg a ropogós hagymával, morzsoljunk rá fetát, hintsük meg tökmaggal és aszalt vörösáfonyával. Locsoljuk rá a dressinget!

MinimalistBaker