Különleges sós zabkása, a bajnokok reggelije

2019. május 16.
A zabkása egészséges, diétás és szerencsére elég finom reggeli, de valljuk be, elég gyorsan rá lehet unni a különböző gyümölcsökkel, esetleg mogyoróvajjal turbózott édes ízekre. Most mutatunk egy sós változatot!

A táplálkozási szakértők, sportolók és szupermodellek ódákat zengenek róla, és tényleg joggal: a zab olcsó, baromi gyorsan elkészül és (monjduk ez nyilván ízlés dolga) elég finom is. Reggelire többnyire friss gyümölcsökkel, némi mogyoróvajjal vagy mézzel lehet vadítani és insta-kompatibilissé tenni, de ha ráunnánk az édes ízekre, vagy eleve inkább sós-pártiak vagyunk, érdemes kipróbálni az alábbi változaot is!

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze zab
  • só és bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 marék spenótlevél megmozva és lecsöpögtetve
  • görög joghurt a tálaláshoz

A pirított magos szóráshoz:

  • 1/4 csésze zab
  • 1/4 csésze mandula
  • 1/4 csésze tökmag
  • 1/4 csésze napraforgómag
  • 1/4 tk só
  • 1 tk olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A pirított magokhoz keverjük össze egy kis tálban a magokat, sózzuk őket és locsoljuk meg olívaolajjal. Alaposan forgassuk át! Egy tepsiben kb. 10 perc alatt süssük meg őket!
  2. Egy magasabb falú serpenyőben forraljunk egy csésze vizet, szórjuk bele a zabot, sózzuk! Alacsony fokozaton főzzük 20 percig, időnként kevergetve. Majd vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk 10 percig állni!
  3. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a fokhagymát, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótot!
  4. A zabkását szedjük egy tálba, halmozzuk rá a spenótot és a pirított magokat, tálaljuk friss joghurttal!

NYTimesCooking