A táplálkozási szakértők, sportolók és szupermodellek ódákat zengenek róla, és tényleg joggal: a zab olcsó, baromi gyorsan elkészül és (monjduk ez nyilván ízlés dolga) elég finom is. Reggelire többnyire friss gyümölcsökkel, némi mogyoróvajjal vagy mézzel lehet vadítani és insta-kompatibilissé tenni, de ha ráunnánk az édes ízekre, vagy eleve inkább sós-pártiak vagyunk, érdemes kipróbálni az alábbi változaot is!
Hozzávalók:
- 1/2 csésze zab
- só és bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 marék spenótlevél megmozva és lecsöpögtetve
- görög joghurt a tálaláshoz
A pirított magos szóráshoz:
- 1/4 csésze zab
- 1/4 csésze mandula
- 1/4 csésze tökmag
- 1/4 csésze napraforgómag
- 1/4 tk só
- 1 tk olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A pirított magokhoz keverjük össze egy kis tálban a magokat, sózzuk őket és locsoljuk meg olívaolajjal. Alaposan forgassuk át! Egy tepsiben kb. 10 perc alatt süssük meg őket!
- Egy magasabb falú serpenyőben forraljunk egy csésze vizet, szórjuk bele a zabot, sózzuk! Alacsony fokozaton főzzük 20 percig, időnként kevergetve. Majd vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk 10 percig állni!
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a fokhagymát, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótot!
- A zabkását szedjük egy tálba, halmozzuk rá a spenótot és a pirított magokat, tálaljuk friss joghurttal!