4 élelmiszer, amit a legjobb lenne végleg elfelejtenünk

2020. december 26.
Bármilyen fájó is, az egészségünk érdekében bizony a legjobb lenne messziről elkerülni a következő termékeket.

Szénsavas üdítők

Egy átlagos üdítőital 10 teáskanál cukrot is tartalmazhat, ami igen extrém inzulinválaszt eredményez, ezért a rendszeres fogyasztása a cukorbetegség vagy egyes ráktípusok kialakulását is elősegítheti. De ha még ez sem vette el a kedvünket a szénsavas üdítőktől, akkor vessünk egy pillantást az összetevőlistára: a karamell szó talán nem tűnik ijesztőnek első ránézésre, de ez a színezőanyag nagy dózisban akár a rák kockázatát is növelheti.

Diétás italok

Sokan – nagyon helyesen –, ha diétába kezdenek, akkor az elsők között mondanak le a cukros üdítőitalokról. Ugyanakkor nagy a csábítás, hogy a cukormentes változatuk továbbra is masszívan velük maradjon a fogyókúra/diéta során. Arra viszont kevesebben ügyelnek, hogy ezek az üdítőitalok mesterséges édesítőszerekkel vannak tele, amelyektől az ital még a cukros verziónál is intenzívebb ízt kap, ez által pedig „butíthatja” az érzékelőképességünket. Azaz a természetes módon édes élelmiszerek, például a gyümölcsök ízét kevésbé tudják élvezni azok, akik a markánsabban édes italokhoz szoktak. Ráadásul időről időre komoly betegségekkel (stroke, rák) hozzák kapcsolatba a tudományos kutatások a mesterséges édesítők rendszeres fogyasztását.

Kálium-bromát-tartalmú kenyerek és krékerek

A kálium-bromátot az élelmiszeripar állagjavító, tömegnövelő hatása miatt fedezte fel magának. A kenyerekben gyakran megtalálható összetevő jobban felfújja a tésztát, azaz sokkal mutatósabb lesz tőle, azonban az élettani hatása erősen vitatott. Állatkísérletek során vese- és pajzsmirigyproblémákat figyeltek meg a kutatók, de megoszlik a vélemény, hogy az emberek számára veszélyes-e az anyag. Mindenesetre néhány országban már betiltották a használatát.

Mikrós popcorn

A mikrós popcorn zacskója sokszor az úgynevezett perfluoroktánszulfonsav (PFOS) nevű anyaggal van bélelve, amely tudományosan bizonyított kapcsolatban áll a meddőség, a májbetegség és a rák fokozott kockázatával egyaránt. De nem ez az egyedüli indok, amiért ajánlott kiiktatni a mikrós rágcsálnivalót az életünkből. A legtöbb gyártó egészségtelen transzzsírral és mesterséges aromával spékeli meg termékét. Vigyázat: ha az összetevőlistában a természetes aroma fogalmát találjuk, akkor is érdemes gyanakodnunk, hiszen nincs feltüntetve, mi is az, bármi állhat a kifejezés mögött. Legrosszabb esetben nátrium-glutamátot is tartalmaz a termék, amely belélegezve hányingert, fejfájást, de  akár légzőszervi károsodást is okozhat.

Olvass tovább!