6 rágcsálnivaló egészségesebb formában

2019. március 23.
Ha lecsap az ellenállhatatlan vágy valami egészséges rágcsálnivaló után, a legritkább esetben gondolunk bébirépa-ropogtatásra, inkább csokoládé, gumicukor vagy chips lebeg a szemünk előtt. A jó hír, hogy ezekből is választhatunk olyat, amivel nem ártunk az egészségünknek, és a sóvárgásunkat is kielégíthetjük.

Az egészségtelen rágcsálnivalók finomak, simogatják a lelket és jó érzés csak úgy betömni magunkba egy zacskóval. Ám röviddel utána jön a fáradtságérzet, az éhség és persze a lelkiismeretfurdalás. “Az egészségtelen ételek utáni sóvárgás nagyon erős. Ahelyett, hogy küzdenénk ellene, válasszunk egészségesebb változatot. Szinte bármelyik rágcsálnivalónak van olyan változata, amellyel nemhogy nem ártunk az egészségünknek, hanem kifejezetten jót is teszünk” – hívta fel rá a figyelmet Karina Heinrich táplálkozási szakértő.

Pattogatott kukorica
Popcornt nem csak a moziban ropogtathatunk a film mellé, egészséges rágcsálnivaló is lehet. “Ha magunk készítjük el, akár zöldfűszerekkel is ízesíthetjük, és így egy rostdús finomságot kapunk”- magyarázza a táplálkozási szakértő. Egy a fontos, hogy a vajas, cukros, zsíros és rengeteg sót tartalmazó változatokat kerüljük.



Gumicukor
Rossz hír a rajongóknak, hogy a legtöbb hagyományos gumicukor, még a savanyú változatok is, tele vannak cukorral, keményítővel és mesterséges színezékkel. Pedig vannak olyan változatok, melyek nem ártanak az egészségnek. A bioboltokban, nagy drogérialáncokban is vásárolhatunk olyan gumicukrot, ami növényi alapanyagokból készült, almapektinnel zselésítették és természetesen anyagokkal színezték.

Étcsokoládé
A csokiról sem kell lemondani teljesen, abszolút van létjogosultsága a finomságok között, hiszen ha nincs tele cukorral, remek ásványi anyag és fehérjeforrás. “Ráadásul az étcsokiból biztos, hogy nem bírunk annyit megenni, mint egy édes-cukros-töltött változatból” – mondja Karina Heinrich. Hogy biztosan elkerüljük a magas cukortartalmú csokoládét, keressük a 70 százalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú táblákat.

Chips
Nem minden burgonyaszirmot készítenek egyformán. Ha pont chipsre vágyunk, keressük meg azt a változatot, amihez nem adagoltak mesterséges ízfokozót, hiszen épp attól olyan könnyű chipsfüggővé válni. De ha nagyon egészségesek akarunk lenni, és nem akarunk lemondani a ropogtatásról, zöldségchipseket vagy lencséből készült szirmokat is választhatunk. Ha pedig a sófogyasztásunkat kell kordában tartani, de nem akarunk lemondani a chipsélményről, a tortillachipsek között biztosan találunk olyat, amely nem sózott változat, ráadásul ennek a rosttartalma is elég jelentős.

Kókuszchips
Ha nem sós ízekre vágyunk, hanem édes, de egészséges rágcsálnivaló után sóvárgunk, a kókuszchips egy jó és egészségesebb alternatíva. “Tartalmaz rostot és zsírt is, pont annyit, hogy elvegye a nassolás utáni vágyunkat” – magyarázza a táplálkozási szakértő.

Fotók: Unsplash