7 étel, amitől rosszabb lesz a menstruáció

2020. december 25.
Bizonyos ételek és italok fogyasztásától még nehezebbé válhatnak a menstruáció napjai. Erősödhet a puffadás, a görcsök még intenzívebben jelentkezhetnek.

Bizonyos ételek és italok fogyasztásának mérséklése javíthatja a közérzetet a menstruáció napjai alatt. A sós rágcsálnivalóktól a koffeines italokig, van pár olyan ennivaló, amit jobb messziről elkerülni a ciklus alatt.

A kávétól erősebb görcsök várhatók
A menstruáció alatt érdemes mérsékelni a kávéfogyasztást. “Ha három csészénél többet iszunk egy nap, ezt célszerű egy bögre kávéra csökkenteni pár napra” – javasolja Dr. Rocio Salas-Whalen endokrinológus. A vénákra gyakorolt szűkítő hatása miatt ronthat a menstruációs görcsökön a túl sok koffein.

Finomított szénhidrátok és a rossz közérzet
Bármennyire is kívánjuk az édességeket és a szénhidrátokat, jobb elkerülni a ciklus alatt ezeket. “Az inzulinszint növekedése miatt még jobban felboríthatják a test hormonszintjét, így a finomított cukor vízvisszatartást, puffadást, rossz közérzetet, hangulatingadozásokat okozhat” – figyelmeztet Cathy Posey dietetikus. Válasszunk inkább olyan rágcsálnivalókat, melyek nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, így elkerülhetők a hullámhegyek és hullámvölgyek ezekben az amúgy is nehéz napokban.


A tejtermékekkel is bánjunk óvatosan
Az endokrinológus a túl sok tejtermék fogyasztásától is óv minket a menstruáció alatt. A joghurt alapú smoothie-k, mesterségesen édesített tejtermékek szintén negatív hatással vannak a vércukorszintre, így nem csak a görcsök lehetnek erősebbek tőle, de ugyanúgy puffaszthatnak és hangulatingadozásokat okozhatnak, mint egy szelet torta.

A zsíros ételeket is kerüljük
“A zsírfogyasztás növeli a test prosztaglandin hormon szintjét, mely hatással van a méhösszehúzódásokra. Minél több zsírt viszünk be a szervezetünkbe, annál erősebb görcsök várhatók” – magyarázza dr. Salas-Whalen.

Maradjunk az étcsokinál
A csokoládé bizonyos fajtái is ronthatják a menstruációval járó panaszokat. A zsírokhoz hasonlóan szintén a prosztaglandin-szintre hat a csokoládéfogyasztás is. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk édesség nélkül, válasszunk étcsokoládét, melyből valószínűleg a kevesebb is elég.

Tartózkodjunk az adalékanyagoktól
“Az olyan ételek, melyek a gyulladásra való hajlamot fokozzák, felerősítik a fájdalmakat, görcsöket a ciklus során. Ilyenek például a finomított cukor, fehérliszt, állati zsírok, zsírban sült ételek és ételszínezékek, ízfokozók” – sorolja a dietetikus. Nem csak a menstruáció alatt célszerű teljes kiőrlésű, minél kevésbé finomított ételeket fogyasztani, kevés adalékanyaggal, de ilyenkor külünösen.

A sós rágcsák puffasztanak
Azért jobb elkerülni nemcsak az édes, hanem a sós rágcsálnivalókat is a havi vérzés alatt, mert fokozzák a vízvisszatartást a szervezetben, így puffadást okozhatnak. Ha nem szeretnénk, hogy rossz közérzettel, teltségérzettel súlyosbodjanak a nehéz napok, már egy-két héttel a menstruáció előtt érdemes csökkenteni a sóbevitelt.

Fotó: Unsplash