Ezért vagy folyton éhes

2019. április 15.
Épp hogy eljöttünk az ebédlőasztaltól, és máris ránktör az éhség? Úgy érezzük, egész nap rágcsálnánk valamit? Számos oka lehet annak, ha folyton éhesek vagyunk. Némelyiket könnyebb, másokat nehezebb orvosolni.

A folytonos éheség hátterében olyan banális okok is állhatnak, minthogy rendszeresen kihagyjuk a reggelit, vagy nem iszunk elég vizet. De ásványi anyag hiány és lelki tényezők is okozhatják.

Az alkohol
“Az alkohol arra készteti az agyat, hogy figyelmeztessen minket, éhesek vagyunk. Akár tele a hasunk, akár nem” – mondja Suzanne Dixon dietetikus. Ha elég kalóriát és rendszeres időközönként fogyasztunk, az agy olyan jelzést küld a testünknek, hogy már nem éhes. Az alkohol azonban megzavarja ezt a rendszert, és ellentétesen kezd működni. A dietetikus azt javasolja, hogy csökkentsük a rendszeres alkoholbevitelt, és ne lépjük túl a javasolt napi egy pohár vörösbor-fogyasztást.

Vízhiány
“Az első kérdésem a folyamatos éhségről panaszkodó pácienseimhez, hogy mennyi vizet isznak egy nap” – mondja a dietetikus. Ez azért lényeges, mert a dehidratáltság is jelentkezhet megnövekedett étvágy formájában. Ezért javasolja, hogy ha ránk tör az éhség, előbb igyunk meg egy-két pohár vizet, várjunk 15-20 percet, és ha még mindig éhesek vagyunk, akkor fogyasszunk olyan gyümölcsöt vagy zöldséget, melynek magas a víztartalma.

Túl szigorú diéta
A fogyókúra kemény megterhelés a szervezet számára. Ha túl sok kalóriát vonunk meg a testünktől túl gyorsan, ez az étvágy fokozódásához vezet. Ráadásul az ilyen szigorú diéták lelassítják az anyagcserét, és így hosszú távú eredményt sem hoznak. “Ne zárjunk teljes tápanyagcsoportokat az étrendünkből, hiszen a szervezetnek szüksége van mindenre valamilyen mértékben. Ráadásul ha a kedvenc ételeink fogyasztását megtiltjuk magunknak, biztosan áhítozunk majd rájuk. Inkább csökkentsük az adagokat helyette” – javasolja a dietetikus.



Kevés alvás
Az alváshiány miatt is előfordulhat, hogy folyton az evésen jár az eszünk. A tartósan kevés alvás a leptin nevű hormon szintjének zuhanását okozza. Ez a hormon felelős az agyban az éhség- és teltségérzet megfelelő jelzéséért, így a leptin hiányában felborul a jelzőrendszer megfelelő működése. Ráaádásul megnövekszik annak a hormonnak a szintje, amely az éhségre figyelmezteti az agyat, így garantált a farkasétvágy, ha kialvatlanok vagyunk.

Kihagyott reggeli
Bár már megcáfolták, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, azért nem szabad teljesen kihagyni. Ha délig üres a hasunk, a nap további részét valószínűleg folyamatos csipegetéssel töltjük majd. Fontos, hogy mit fogyasztunk először egy nap. A fehérjében gazdag reggeli, mint például a tojás vagy zabpehely egy kanál mandulavajjal, csökkenti az agy ételekkel kapcsolatos motivációs törekvéseket, így nem édességgel jutalmazzuk és motiváljuk magunkat a nap további részében.

Sok stressz
Semmi másra nem vágyunk egy nehéz napon, mint egy zacskó chipsre? A stresszevés létező mentális probléma. Ha észrevesszük magunkon, hogy minden stresszhelyzetben az evésbe menekülünk, segíthet, ha étkezési naplót vezetünk, és tudatosan tereljük magunkat az egészségesebb stresszoldó technikák felé, mint amilyen például a testmozgás, valamilyen hobbi vagy könyvolvasás.

Nem jó szénhidrát
A finomított szénhidrátok, amik az édes péksüteményekben, egészségtelen rágcsálnivalókban és üdítőkben találhatók, nemhogy elvennék, még fokozzák is az étvágyat. Drasztikusan megemelik a vércukorszintet rögtön az elfogyasztásuk után, majd visszazuhanva farkasétvágyat érzünk, és ha ismét rágcsálnivalóval csillapítjuk, ördögi körbe kerülhetünk.


Hiányzó tápanyagok
Ha két étkezés között is éhséget érzünk, valószínűleg nem fogyasztunk elég fehérjét és rostot. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zsír fogyasztása is, hiszen ez bizonyos vitaminok felszívódásához elengedhetetlen. Tartalmazzon étrendünk, halat vagy tofut, növényi és állati fehérjéket egyaránt, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat és növényi olajokat nagy változatosságban.

Belgyógyászati probléma
Számos betegség tünete lehet a folyamatos éhségérzet. Pajzsmirigyproblémák, diabétesz is állhat a hátterében. Ha más tünetek is társulnak mellé, mint például a hirtelen súlyvesztés, mindenképp jelentkezzünk az orvosunknál egy kivizsgálásra.

Fotó: Unsplash