Sajtok, amik megkoronázzák a tökéletes hamburgert

2019. július 11. |

Javában tombol a grillszezon, szinte minden hétvégére jut egy sütögetés. Az amerikaiak nemzeti étele, a hamburger, meghódított minket is, és tudjuk, hogy úgy a legfinomabb, ha isteni sajt olvad a tetejére. Mit mondanak a szakértők, melyik típusok koronázzák meg igazán a tökéletes hamburgerhúst?

Az amerikai klasszikussal, a sajtburgerrel nem tévedhetünk, ha barátokkal grillezünk. Ám a sajtok tárháza szinte végtelen, nehéz dönteni, melyik koronázza meg legjobban a szaftos húspogácsát?
“A hamburger tetejére az a sajt a legtökéletesebb, ami egyszerre ízes és lágy. Ha egy sajt száraz, nem olvad rá megfelelően a húspogácsára. Olyan sajtra van szükségünk, amely hő hatására bevonja az egészet” – magyarázza Marcelli Formaggi sajtszakértő. Ezért nem alkalmas például a parmezán a hamburgerekhez. De mit használjunk helyette?


Igazán szagos sajtok
A svájci vagy francia sajtok verhetetlenek az erős ízekben, így ezek közül választhatunk olyat, amivel különleges sajtburgert alkotunk.
Gruyere Az olvadt Gruyere savas ízét remekül ellensúlyozza az édes sült hagyma a hamburgerben. A Gruyere az egyik kulcsösszetevője a fondünek is, mintha direkt arra találták volna ki, hogy megolvasszák.
Füstölt gouda “A tökéletes őszi sajtburgerek goudával készülnek” – mondja a sajtszakértő. De olyankor is jó választás a füstölt gouda, ha elektromos grillt használunk, hiszen a sajt füstös íze felidézi a burgerünkben a hagyományos, faszenes grill aromáját.
Kék sajt A sajtburgerhez tökéletes választás a kék sajt, hiszen a krémesebb változatok, mint például a gorgonzola, csodásan olvadnak, ráadásul erős és karakteres ízeket adnak a hamburgerünkhöz.


Nem a klasszikus hamburgersajt
Hamburgert nem csak marhahúsból, és nem csak a klasszikus sajtokkal készíthetünk. Próbáljuk ki a görög vagy olasz különlegességeket legközelebb.
Feta Nem a klasszikus marhahús-pogácsához való leginkább a feta, hanem a bárányhoz. Ám ez a legjobb a burgerben, mindig találhatunk ki alternatív párosításokat, így sosem unjuk meg. Rengeteg játéklehetőség van a különböző húsok és sajtok próbálgatásában.
Burrata A sajtszakértők egyértelműen ajánlják a mozzarellát a hamburgerekhez, hiszen kevés nyúlósabb sajt létezik, ahogy már a pizzán is bizonyított. Ám ha igazán le akarjuk nyűgözni a vendégeket, használjunk inkább burrata sajtot. Ez az olasz sajthibrid krémes és kissé szálas sajtkrémmel van töltve, amitől puhább, ricottás hatású lesz, mikor beleharapunk.

Amerikai hagyományok
A sajtszakértők szerint nem feltétlenül a klasszikusok a legjobbak a sajtburgerhez, ám ha tradicionális burgert akarunk, válasszuk az amerikai sajtokat.
Cheddar Klasszikus, bár nem feltétlenül a tökéletes választás a cheddar, mivel a zsír kiválik a sajtból a hő hatására. “Ezt kiküszöbölhetjük, ha lereszeljük a sajtot, mielőtt a húspogácsánkra olvasztanánk” – javasolja Formaggi.
Pepper Jack “Ez egy relatíve rövid érlelésű sajt, így szépen olvad, és a borspelyhek olyan fűszeres aromát adnak bármelyik sajtburgernek, amire szükségük van” – mondja a sajtszakértő. Ha még jobban kiemelnénk ezt a borsos vonalat, savanyított jalapeñoval fokozhatjuk a hatást.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt