Sajtok, amik megkoronázzák a tökéletes hamburgert

2019. július 11.
Javában tombol a grillszezon, szinte minden hétvégére jut egy sütögetés. Az amerikaiak nemzeti étele, a hamburger, meghódított minket is, és tudjuk, hogy úgy a legfinomabb, ha isteni sajt olvad a tetejére. Mit mondanak a szakértők, melyik típusok koronázzák meg igazán a tökéletes hamburgerhúst?

Az amerikai klasszikussal, a sajtburgerrel nem tévedhetünk, ha barátokkal grillezünk. Ám a sajtok tárháza szinte végtelen, nehéz dönteni, melyik koronázza meg legjobban a szaftos húspogácsát?
“A hamburger tetejére az a sajt a legtökéletesebb, ami egyszerre ízes és lágy. Ha egy sajt száraz, nem olvad rá megfelelően a húspogácsára. Olyan sajtra van szükségünk, amely hő hatására bevonja az egészet” – magyarázza Marcelli Formaggi sajtszakértő. Ezért nem alkalmas például a parmezán a hamburgerekhez. De mit használjunk helyette?


Igazán szagos sajtok
A svájci vagy francia sajtok verhetetlenek az erős ízekben, így ezek közül választhatunk olyat, amivel különleges sajtburgert alkotunk.
Gruyere Az olvadt Gruyere savas ízét remekül ellensúlyozza az édes sült hagyma a hamburgerben. A Gruyere az egyik kulcsösszetevője a fondünek is, mintha direkt arra találták volna ki, hogy megolvasszák.
Füstölt gouda “A tökéletes őszi sajtburgerek goudával készülnek” – mondja a sajtszakértő. De olyankor is jó választás a füstölt gouda, ha elektromos grillt használunk, hiszen a sajt füstös íze felidézi a burgerünkben a hagyományos, faszenes grill aromáját.
Kék sajt A sajtburgerhez tökéletes választás a kék sajt, hiszen a krémesebb változatok, mint például a gorgonzola, csodásan olvadnak, ráadásul erős és karakteres ízeket adnak a hamburgerünkhöz.


Nem a klasszikus hamburgersajt
Hamburgert nem csak marhahúsból, és nem csak a klasszikus sajtokkal készíthetünk. Próbáljuk ki a görög vagy olasz különlegességeket legközelebb.
Feta Nem a klasszikus marhahús-pogácsához való leginkább a feta, hanem a bárányhoz. Ám ez a legjobb a burgerben, mindig találhatunk ki alternatív párosításokat, így sosem unjuk meg. Rengeteg játéklehetőség van a különböző húsok és sajtok próbálgatásában.
Burrata A sajtszakértők egyértelműen ajánlják a mozzarellát a hamburgerekhez, hiszen kevés nyúlósabb sajt létezik, ahogy már a pizzán is bizonyított. Ám ha igazán le akarjuk nyűgözni a vendégeket, használjunk inkább burrata sajtot. Ez az olasz sajthibrid krémes és kissé szálas sajtkrémmel van töltve, amitől puhább, ricottás hatású lesz, mikor beleharapunk.

Amerikai hagyományok
A sajtszakértők szerint nem feltétlenül a klasszikusok a legjobbak a sajtburgerhez, ám ha tradicionális burgert akarunk, válasszuk az amerikai sajtokat.
Cheddar Klasszikus, bár nem feltétlenül a tökéletes választás a cheddar, mivel a zsír kiválik a sajtból a hő hatására. “Ezt kiküszöbölhetjük, ha lereszeljük a sajtot, mielőtt a húspogácsánkra olvasztanánk” – javasolja Formaggi.
Pepper Jack “Ez egy relatíve rövid érlelésű sajt, így szépen olvad, és a borspelyhek olyan fűszeres aromát adnak bármelyik sajtburgernek, amire szükségük van” – mondja a sajtszakértő. Ha még jobban kiemelnénk ezt a borsos vonalat, savanyított jalapeñoval fokozhatjuk a hatást.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash