7 mítosz a tojásról

2019. augusztus 07.
A tojás szinte megkerülhetetlen az étrendünkben, mégis rengeteg mítosz él a fejünkben róla, melyekkel ideje leszámolni.

Akár rántottát vagy tükörtojást készítünk, esetleg süteményben használjuk fel, a tojás szinte mindennap része az étkezésünknek. A küllemével, eltarthatóságával, tápanyagtartalmával kapcsolatban azonban rengeteg mítoszban hiszünk még mindig. Most leszámolunk a leggyakrabban felbukkanó tévhitekkel.

1. A nyers tojás jobb fehérjeforrás, mint a sült.
A nyers tojás fogyasztása a testépítőknél, boxolóknál gyakori, ám az igazság az, hogy főzés vagy sütés nélkül megenni vagy inni a tojást azon kívül hogy veszélyes, egyáltalán nem hasznos. A szalmonellafertőzés veszélye rendkívül magas, ha nyersen fogyasztjuk, viszont a szervezetünk majdnem kétszer annyi fehérjét képes hasznosítani a főtt tojásból, mint a nyersből.


2. Minden tojást hűteni kell.
Ez attól függ, hol vagyunk a világban. Amerikában például hűtőpultban találjuk a tojást, míg Magyarországon nem. Amerikában ugyanis a termelők megmossák a tojásokat forgalomba hozatal előtt, hogy így csökkentsék a szalmonellafertőzés veszélyét, ám eközben eltávolítják a tojás héjának természetes védőrétegét. Ezért tartják innentől a tojást hűtőben. Magyországon, ahogy az Európai Unió többi országában is, tilos a tojás mosása, mivel úgy vélik, több kárt okoz, mint hasznot, így megmarad a tojás héjának védelme. Ha egyszer hűtőbe tettünk egy tojást, onnantól viszont tartsuk is hidegen, két óránál tovább ne hagyjuk melegebb hőmérsékleten.

3. A barna héjú tojásokban több a tápanyag.
A tojás színének semmi köze a tápanyagtartalomhoz. A tyúk fajtája határozza meg, milyen színű tojást tojik, a beltartalomban nincs különbség, így ha nincs különösebben szükségünk a tojás héjára, semmi szükség rá, hogy ez alapján válogassunk.

4. Veszélyes, ha megeszünk egy kis darab tojáshéjat.
Ráharapni az omlettben vagy a süteményben egy kis darab tojáshéjra eléggé kellemetlen, ám nem veszélyes. Ahhoz sokkal nagyobb darabot kellene lenyelni, hogy megsértse a nyelőcsövet vagy az emésztőrendszert.

5. A vérpötty a tojásban a megtermékenyülés jele.
A piros pötty a tojássárgájában nem azt jelenti, hogy a tojást megtermékenyítették, és egy nap kiscsibe lett volna belőle. Ezek sérült erekre utalnak, melyek a tojás formálódásakor szakadtak meg a tyúkban. Ritkán a tyúk genetikai mutációja vagy A-vitamin hiány miatt kerülnek a tojásba. Ám veszélyt nem jelent a kis pötty, főzzük-süssük alaposan, és nyugodtan fogyasztható a tojás.

6. A fehér szálat el kell távolítani főzés előtt.
A jégzsinór a sárgáját tartja a helyén, a tojás közepén, nem szükséges eltávolítani főzés előtt. Ráadásul a kész ételben már egyáltalán nem lesz látható.

7. A kisebb tojás kisebb tyúktól származik.
Alapvetően kijelenthető, hogy a kisebb tojás kisebb tyúktól, a nagyobb nagy tyúktól származik, ám ez sem minden esetben igaz. A tojás méretét a csirke étrendje is jelentősen befolyásolja. Emelett az idősebb tyúkok általában nagyobb tojásokat tojnak.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash