Színek, illatok, ízek – a borkóstolás alapjai

2019. szeptember 23.
Ha szívesen ízlelnénk meg a borokat valamivel több háttértudással a birtokunkban, de idegenkedünk a profik „szürcsöléssel” kezdődő, majd kacifántos körmondatokban végződő kóstolásaitól, akkor a Kortyolót nekünk találták ki. Közérthetően, játékosan vezetnek be a borok világába.

Van-e kedvenc borunk, és melyik az? Erre az egy – saját magunk bemutatására is alkalmas – kérdésre kell felelnünk az „óra” elején, utána csak figyelünk, kóstolunk, játékosan tanulunk. A mi tízfős csapatunkban a száraz fehérborok lettek a befutók, és abban is egyetértettünk, hogy mindenki szívesen iszik magyar borokat, és egy-egy borászatban is megfordultunk már.

Mielőtt kóstolunk, érdemes pár körülményre odafigyelni, az egyik például a megfelelő pohár. Hogy miért a tulipánforma az ideális? Mert ha kóstolás előtt beledugjuk az orrunkat, akkor az öblössége miatt pont az orrunknál fognak koncentrálódni az illatok. Szintén az előkészületek közé tartozik, hogy a bort – és nem csak a vörösbort –, érdemes fél órával a fogyasztás előtt kibontani. Borkóstoláskor érdemes mellőzni az illatosított kozmetikumokat és előtte ne együnk olyan ételeket, amelyek bevonatot képeznek a nyelven – ilyen például a csokoládé.

Még mindig az első korty előtt vagyunk, amikor érdemes megfigyelni a bor színét. A fehérbor színei a zöldessárgától a borostyán színűig terjednek, és általában elmondható, hogy a fiatal borok a világosabbak. A szín szempontjából az is számít, hogy fahordóban érlelték-e, vagy sem. A vörösbor színe (ami a bíbortól a barnásig terjed) viszont fordítva változik meg, minél idősebb, annál kevésbé tartja meg az erős színét.

A borról szerezhető információk 70 százaléka a szaglásunkon keresztül érkezik – ezen a ponton kapunk választ arra a kérdésre is, hogy miért „szürcsölnek” a profi kóstolók.

A szaglásunkat játékosan teszteltük is, egy dobozban apró illatampullák érkeztek, és kipróbálhattuk magunkat, hogy vajon eltaláljuk-e, hogy milyen illatokat érzünk, illetve arra a kérdésre próbáltunk válaszolni, hogy az adott illat ott lehet-e egy borban.

És az első korty csak ezután következett… A Kortyolón csak úgy szaladt az idő, rengeteg kérdésünkre választ kaptunk – mire kell odafigyelni borfogyasztás közben, mi alapján értékeljük a borokat, tényleg bor nagyhatalom vagyunk-e –, és mindezt nagyon barátságos, minden sznobériát mellőző légkörben. Praktikus tudnivaló még, hogy kóstolni úgy is lehet, hogy egy korty bort sem iszunk, ha kiköpjük a megkóstolt tételeket, utána még simán hazamehetünk autóval is.

Köszönjük a meghívást a Veritas Winebarnak, és Kálmán László Miklós borszakértőnek.

 

Helyszín: Veritas Winebar Fotó: Halász Péter, Steirer Máté