Milyen bort igyunk a Balatonon?

2018. július 27.
Magától értetődően balatonit. Akár hosszabb, akár rövidebb időt töltünk a Balatonnál, vétek lenne kihagyni a tó körüli megújuló vendéglátás valamelyik trendi helyszínét, legyen az fagyizó, hamburgeres vagy bisztró stílusú étterem. Persze valószínűleg a legtöbben már csak gyerekkori nosztalgiából sem tudunk majd ellenállni egy lángosnak, hekknek vagy palacsintának.

Ha nyár és Balaton, a kiindulási pont egyértelműen a fröccs, amelyhez – készüljön bármely bor-víz aránnyal – a tóparton általában olaszrizlinget töltenek. Ezek közül is a könnyed testű, alacsony alkoholtartalmú, jó savú, friss, gyümölcsös ízű borok bizonyulnak a legjobb választásnak, amelyek rendszerint a pincészetek belépő olaszrizlingjei. Egy hűvös fröccs nemcsak délutáni stranditalként szolgálhat, hanem akár lángos, hekk vagy más sült hal mellé is fogyaszthatjuk, és emellett érdemes tisztán is megkóstolni a bort.

A tavat négy borvidék veszi körbe, – illetve hat, ha a kissé távolabb fekvő Somlót és Zalát is beleszámoljuk. Az itteni ültetvények színes összetételt mutatnak, az azonban elmondható, hogy míg az északi parton egyértelműen a fehér fajták dominálnak, addig a déli parton már nagyobb mennyiségben találkozunk kerek, érett vörösborokkal is.

És ha már a Balatonnál járunk, érdemes az olyan helyi érdekességet is megkóstolni, mint a kéknyelű, a rózsakő vagy a juhfark, amelyekkel az ország más részein nem nagyon fogsz találkozni.

Most pedig következzen három bor, amelyekkel felüdítheted magad egy meleg nyári napon:

Borbély – Fröccsnekisjó Olasz rizling 2017

Ezzel a névvel valószínűleg nem lesz meglepetés, hogy a Badacsonyi borvidéken dolgozó Borbély család ezt az alap olaszrizlinget a mindennapokra szánja. Minden megvan benne, ami egy könnyed, északi parti olaszrizlingbe kell: játékos savak, könnyedség, citrusos ízek. A kiszáradás ellen készíthetjük hosszúlépésnek, majd ahogy közeledik az este, növelhetjük a bor arányát a szódához képest, és a vacsora mellé már ihatjuk tisztán.

Laposa – BalatonBor 2017

Három évvel ezelőtti indulása óta a BalatonBor igazi slágernek számít. A lényege, hogy a tavat körülvevő pincészetek készítik, kizárólag olaszrizling szőlőfajtából, könnyed, friss stílusban, így elsősorban tartályos érleléssel. Ugyanolyan arculattal és palackban jelennek meg a borok, természetesen a címkén az adott pincészet neve megkülönböztető elemként szerepel. Laposáék BalatonBora iskolapéldája az ideális nyári bornak, ízei a citrusok és a bazsalikom mellett fehér húsú barackra emlékeztetnek.

Folly Arborétum és Borászat – Boróka 2017

Ha van pincészet a Balcsin, amelyet érdemes gyerekekkel és alkoholt nem fogyasztó felnőttekkel is felkeresni, az a Folly. Ennek az az oka, hogy nemcsak borászatról, hanem egyben cédrusokat és ciprusokat felsorakoztató arborétumról is van szó. A nyári időszakban szombaton és vasárnap borkóstolóval és vezetett túrával várják azokat, akik a strandoláson túl többre is kíváncsiak. A Boróka a park egyik jellegzetes növényfajtájáról kapta a nevét, és egy üde, gyümölcsös, kicsit virágos fehér házasítást takar.

Olvastad már borajánlónk előző részeit? – Borok piknikezéshez és üde, bodzás nyári süteményhez. Kattints a linkre!