5 tipp a vesekő megelőzéséhez

2019. szeptember 21.
Mikre figyeljünk ahhoz, hogy táplálkozási hibánk következménye ne legyen vesekő betegség? A vesekő megelőzésével kapcsolatos étrendi ajánlások sok mindenben megegyeznek az egészséges táplálkozás alkotóelemeivel.

1. Fogyassz kevesebb sót:

A só az egyik legfőbb nátrium forrásunk, a magas nátrium bevitel pedig hozzájárul a vizelet kalciumtartalmának növekedéséhez, melynek következménye lehet a kalciumtartalmú vesekövek képződése. A napi sóbeviteled (az ételkészítéshez használt só és a nyersanyagok sótartalma) ne haladja meg az 5-6 grammot, ez megegyezik egy púpos kávéskanálnyi só mennyiségével. A sótartalom az élelmiszercímkén az átlagos tápértéknél látható. Érdemes figyelned a nátrium-,kálium-nitrtitként és nátrium-glutamánként feltüntetett összetevőkre is, ezek olyan pác sók, amik főként különböző húskészítmények (pácolt húskészítmnények, kenőmájasok, szalonnafélék stb.) összetevői szoktak lenni.

2. Zöldségek és gyümölcsök sokrétű szerepe:

Egyél több zöldséget és gyümölcsöt! A veseköves betegekre jellemző az alacsony zöldség-, és gyümölcsbevitel. Minden étkezésed – a reggelid, a tízóraid, az ebéded, az uzsonnád és a vacsorád is – tartalmazzon zöldséget (a burgonya nem számít zöldségnek ebben az esetben) vagy gyümölcsöt. Ha ez sikerül, akkor már biztosítottad a napi 4-5 adag zöldség/gyümölcs szükségleted. Arra azonban figyelj, hogy ezekből legalább egy adag friss formában kerüljön a tányérodra.

Gyümölcsök közül kiemelt szerepet kapnak a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit, lime..), amik természetes citrát források, emelik a vizelet citrát tartalmát, ezáltal csökkentik a vesekőképződés kockázatát.

A zöldségekben, gyümölcsökben jelen lévő kálium és magnézium szintén hasznos a szervezet számára, mert képesek növelni a vizeletbe kerülő citrát mennyiségét.

3. A kalcium, mint fontos tényező:

A kalciumtartalmú élelmiszerek korlátozása vesekövesség esetén már nem korszerű ajánlás. A friss kutatások szerint az étkezéssel bevitt kalcium védőfaktor lehet a vesekövekkel szemben, mivel megköti a bélrendszerben a kőképződés egyik fontos elemét; az oxalátot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magas kalcium tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása indokolt. A kalcium kiegészítőket (kifejezetten a D-vitaminnal kombináltakat) vesekő prevenció szempontjából mellőzni kell! A napi ajánlott kalciumbeviteli mennyiség 1000-1200 mg.

4. Ritkán alkalmazz C-vitamint megadózisban:

A C-vitamin szerepe gyakran szóba kerül a vesekövek kapcsán. A C-vitminról fontos tudni, hogy a felszívódott mennyiség nagy része oxaláttá alakul át. Az élelmiszerekből és ételekből származó C- vitamin mennyiséget azonban nem kell csökkenteni, tehát nyugodtan fogyasztható minden C-vitamin tartalmú élelmiszer. Viszont a megadózisban szedett C-vitamin étrend-kiegészítők hosszú távú alkalmazását kerüld! Influenza szezon, vagy megfázás esetén persze szükségesek a C-vitamin tartalmú készítmények, de ezek szedése ne tartson pár hétnél tovább. A normál beviteli ajánlás egy egészséges felnőtt számára napi 90mg C-vitamin.

5. A folyadékfogyasztás fontossága:

A megfelelő folyadék mennyiség elengedhetetlen tényező a vesekő megelőzésében. Egy egészséges felnőtt számára ez napi 2-2.5 liternyi folyadékot jelent. Ezt a folyadékmennyiséget a nap folyamán egyenletesen eloszlatva vidd be a szervezetedbe, tehát ne egyszerre igyál meg egy liternyit. De az sem mindegy, hogy mit iszol! Válassz szénsavmentes, alacsony oldott ásványi anyag tartalmú vizeket, vagy csapvizet! Mindez azért fontos, mert ezáltal csökken a vizelet oldott ion tartalma, így csökken a vesekő rizikó.

Szerző: Repcsák Regina (dietetikus)

Fotó: Getty Images