5 meglepő módszer a fehérebb fogakért

2019. szeptember 15.
Nem csak a jó fogkefe vagy a fogorvos segíthet, hogy fehérebbek legyenek a fogaink. Meglepő módon bizonyos ételek, például sokéle gyümölcs vagy a sajt is segíthetnek, hogy hollywoodi legyen a mosolyunk.

Bár a rendszeres fogorvosi vizitet és a napi kétszeri fogmosást semmiképpen se hagyjuk ki, az étkezésünkkel is sokat tehetünk a fehérebb fogakért.

Napi öt adag gyümölcs
Bár élénk színe miatt nem is gondolnánk róla, az eper természetes fogfehérítő. Egy fogorvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint az eperlé hatékonyan távolította el például a fogakról a kávé okozta foltokat és elszíneződéseket. “A kulcs az eperben található almasav, ettől van fogfehérítő hatása” – magyarázta Dr. Richard Marques fogorvos a The Guardiannek. Ugyanez igaz az almára is, amely nemcsak almasavat, de rengeteg vizet is tartalmaz, így a rátapadt ételmaradéktól is megszabadíthatja a fogakat. Ugyanígy jó szolgálatot tehetnek a roppanós zöldségek, például a sárgarépa és a szárzeller is.


Együnk sajtot rendszeresen
El tudunk képzelni kellemesebb módszert a fogak fehérítésére, mint a rendszeres sajtfogyasztást? A sajtban található ásványi anyagok ugyanis erősítik a fogzománcot, ezzel pedig optikailag fehérítik is a fogakat. “A sajtban található kalcium rendkívül jót tesz a fogaknak. Minél fehérebb a sajt, annál jobb” – mondta a fogorvos. A cheddar például az egyik legjobb sajtféle a erre a célra, mivel elég kemény is ahhoz, hogy tisztítsa is a fogak felszínét, miközben rágjuk. A puhább sajtok, például a brie vagy a kéksajt sajnos nem rendelkezik hasonló előnyös tulajdonságokkal.

Tanuljunk meg jól fogat mosni

A fogak fehérségének elérésére és megőrzésére a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a jó szájhigiénia gyakorlása. Az a legkevesebb, hogy naponta kétszer legalább két percig mossuk a fogunkat. “A legjobb, ha puha sörtéjű, kisfejű fogkefét választunk, de a jó technikát semmi sem pótolja” – hívta fel rá a figyelmet Damien Walmsley professzor, a Brit Dentálhigiéniás Egyesület tudományos tanácsadója. Szánjunk időt rá, hogy alaposan megmossuk a hátsó fogakat is. A fogkefét a fogínyhez képest negyvenöt fokos szögben tartsuk, így mossuk át a fogak felületét. Ezután fogselyemmel és fogköztisztító kefével tisztítsuk meg az apró réseket a fogak között, végül zárjuk a fogmosást szájvízzel.

Szódabikarbónás fogkrém
Egy korábbi tanulmány szerint azok a fogkrémek, melyek szódabikarbónát tartalmaznak, jelentősen hatásosabbak a fogak fehéren tartásában és az elszíneződések eltávolításában, mint a hagyományos fogkrémek. Nem árt azonban óvatosnak lenni. Ha túl erősen dörzsöljük a fogkefével a szódabikarbónás fogkrémet, károsíthatjuk a fogzománcot. “Jobb, ha ezeket a fogkrémeket nem napi használatra tartjuk, hanem csak időnként alkalmazzuk” – javasolja a fogorvos.

Menjünk szakemberhez

Ha a fogainkon sok az elszíneződés, jobb, ha szakemberre bízzuk az eltávolításukat. A fogorvos megállapítja, mi okozta a foltokat, és megfelelő kezelést javasol. Otthon amúgy sem célszerű fogfehérítéssel kísérletezni. “A hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítők rendkívül károsak lehetnek, teljesen tönkretehetik a fogzománcot” – figyelmeztet a szakértő.

Fotó: Unsplash