Kedvenc helyünk a héten: Marty’s

2019. október 16.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Ezen a héten egy olyan helyet kerestünk, melynek teraszán még élvezhetjük az ősz talán utolsó meleg napsugarait, és nem utolsó sorban lehetőségünk van egy igazán klasszikus villásreggelivel indítani a napot. Így jött szembe velünk a vadonatúj Marty’s Kitchen and Bar a felújított Vörösmarty téren, a már képekről is látványos, sikkes enteriőrjével, csábító étlapjával és hatalmas teraszával.

Annak ellenére, hogy célunk volt kint helyet foglalni, nehezen engedtük el a leginkább ’50-es évek Amerikáját idéző belső teret, ahol a kinti nyüzsgés ellenére nyugalmat és lelassult eleganciát sugároznak a mid-century bútorok, a rezes, rózsaszín falak és az szesztilalom korabeli speak-easy bárok hangulatát idéző, körbeülhető pult.

Az alapítók célja is egy olyan hely megálmodása volt, ahol a hangsúly a minőségi reggeliken, könnyebb ebédeken és franciás precizitással készülő süteményeken van, egy olyan környezetben, melyből még egyet talán nem is találunk Budapesten.

A lokáció egyébként telitalálat, a megújult Vörösmarty téren épp most fejezik be a szökőkutat, a munkások kalapálásának „audiovizuális” háttérzaja pedig egy percre sem feledteti, hogy bizony akármennyire is érezhetnénk magunkat Bécsben, vagy Párizsban, még mindig imádott fővárosunk közepén kávézgatunk.

Étlapjuk a friss nyitás miatt még folyamatosan alakul, de mi már most nehezen tudtuk kiválasztani, hogy a tartalmas angol, vagy éppen a mézédes francia reggelivel kezdjük a napot. Egyébként könnyű konszenzusra jutni, mivel a széles süteményválasztékkal bármikor megkoronázhatjuk a reggelinket, ha mégis sóssal indítanánk.

Alapanyagokban is a legmagasabb minőségre törekednek amellett, hogy igyekeznek a lehető legtöbb zöldséget és hozzávalót hazai gazdaságokból és környékbeli termelőktől beszerezni. Az angol reggelink így akár egy „háztáji” fogás is lehetne, a mélysárga tojás szabadtartású tyúkok alól érkezett, a friss gombát pedig hála az égnek nem sajnálták a tányérunkról. Kérnünk se kellett, már érkezett mellé a helyben sütött kovászos kenyér.

Aki viszont épp csökkentené a napi szénhidrátbevitelt, annak szeretettel ajánlok egy müzlitálat vagy Marty’s Mushroomját, a buggyantott tojást, amely alatt toast helyett hatalmas, friss gomba, főtt sonka, ementáli sajt és sült koktélparadicsom rétegződik a sütőben. Nem szabad kihagyni a 100%-os zöldség és gyümölcsleveket sem, mi egy detoxikáló zöld juice mellett döntöttünk, de szezonálisan változik, hogy éppen mi kerül a turmixgépbe.

Tökéletesek az adagok, amik után még épp elfogadunk egy kis édességet a kávénk mellé. A Marty’s egyik specialitása a házi szilvásgombóc, ami annyira népszerű náluk, hogy az első töltés után be kellett hívniuk a barátjuk nagymamáját, aki 100 darab gombócot gyártott le a „továbbképzés” alatt. Sajnos most a szilvásgombóc nem fért belénk, de a málnás-vaníliás croissant-t nem hagyhattuk ki, amely belül vajas és krémes, kívülről pedig isteni ropogós bevonattal kísért. Azért a szilvásgombócért biztosan visszatérünk – ezúttal ebédelni, mivel kecsegtető vegán oriental bowl salátájuk és avokádós-lazacos salátájuk is van még az étlapon.

A kiszolgálás a hatalmas térhez képest gyors és nagyon barátságos, de ha bruncholni érkezünk, érdemes 12.00-ig befutni, ezután már „csak” a könnyed ebédekre és ínycsiklandozó süteménycsodákra pályázhatunk.

Plusz exkluzivitást kölcsönöz a helynek a modern látványkonyha és a szép időben utcafrontra is nyitott bárpult, amelytől a Marty’s egy F. Scott Fitzgerald regény egyik helyszíne is lehetne. Kedvenc asztalom épp itt helyezkedik el, a hatalmas üvegablak mellett, ahonnan egy esős délelőtt órákig itt tudnék ragadni egy forró tea és a kedvenc magazinom legfrissebb száma mellett.

9 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Marie Claire plusz: szerencsére alapelvük a környezettudatosság, ezért a beszerzésen túl ügyelnek arra is, hogy elviteles dobozaik és a csomagolás mind lebomló alapanyagból készüljön.

Mikor: péntek délelőtt szinte teltházzal fogadtak minket, így ha biztosra szeretnénk menni, érdemes asztalt foglalni, egyébként hétköznap késő délután nagyobb eséllyel találunk szabad asztalt, ha mégis csak ad hoc módon beugranánk. Az biztos, hogy a nap minden szakában találunk magunknak opciót, legyen szó egy isteni kecskesajtos szendvicsről, vagy egy Aperol-spritz-ről a naplementében.

Kiknek ajánljuk: a kávéházi kultúra magas szintű gyakorlóinak, akik szívesen töltenek el hosszabb időt, nagypolgári környezetben, ha számukra egy jó brunch eseményszámba megy.

Árfekvés: annak ellenére, hogy a Gerbeaud a szomszédja és az 5. kerület kellős közepén nyitottak, meglepően jó árértékaránnyal dolgoznak. A brunchok 1190 Ft-tól kérhetők (az angol reggeli 2690 Ft, Marty’s Mushroom 1890 Ft, szilvásgombóc 790 Ft),  a péksütemények 550 Ft-tól, a juice-ok 400 Ft/dl-től kérhetők. További árakért és információkért kövesd őket Facebookon is.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi