Egyszerűen imádjuk a sütőtököt és amíg szezonja van, igyekszünk ki is használni. A sütőtökkrémes tészta után a sütőtökös rizottó a második legegyszerűbb és legfinomabb tökös fogás, aminek külön előnye, hogy még vegetáriánus is! A tök édeskés ízét jó ellensúlyozni valamivel, például egy kis póréhagymával – itt ráadásul ropogós verzióban feltétként is a tányérra kerül, izgalmas textúrát adva a krémes rizottóhoz!
Hozzávalók:
- 3 evőkanál (45 gramm) extraszűz olívaolaj
- 1 (1400 gramm) sütőtök félbevágva, kimagozva
- só és bors
- 3 csésze (680 gramm) zöldség alaplé
- 5 evőkanál sózatlan vaj
- 2-3 kisebb póréhagyma finomra vágva
- 1 csésze (200 gramm) Arborio rizs (vagy más rizottó rizs)
- 1/2 csésze (110 gramm) száraz fehérbor
- 1/2 csésze (40 gramm) reszelt parmezán
A ropogós póréhoz:
- 2 ek (28 gramm) sózatlan vaj
- 1-2 póráhagyma felszeletelve
- só
Elkészítés:
- A sütőtököt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg egy kis olajjal, ízesítsük sóval és borssal, majd süssük aranybarnára és puhára úgy 40-45 perc alatt. Ha kicsit kihűlt, kanalazzuk ki a húsát, adjuk hozzá az alaplevet és pürésítsük robotgéppel. Tartsuk melegen a keveréket!
- Egy magas falú edényben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál olíva olajat, adjuk hozzá a póréhagymát majd a fokhagymát is, 1-2 percig süssük őket!
- Adjuk hozzá a rizst és kábé 1 percig pirítsuk! Öntsük le a fehérborral, kevergessük gyakran!
- Adjunk egy csészével a sütőtökös alapléből a rizshez, majd várjuk meg, míg teljesen beszíva a folyadékot. Folyamatosan kevergessük fél csészénként adagolva az alaplevet. Körülbelül 20-25 perc alatt kell megpuhulnia a rizsnek.
- Közben készítsük el a ropogós póréhagymát: olvasszunk vajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a pórét és süssük ropogósra kábé 10 perc alatt. Sózzuk ízlés szerint!
- A kész rizottóhoz keverjük hozzá a maradék 4 evőkanál vajat és a parmezánt! A tálaláshoz szórjuk meg ropogós póréhagymával és ízlés szerint extra reszelt parmezánnal!