Új fordulatott vett a Kreinbacher Birtok konyhája

2019. augusztus 04.
Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.

A Kreinbacher Birtok új séfje az ízélményt és a jól eltalált arányokat állítja középpontba a tálakon, míg az összetevők száma redukált. Az összkép így kifinomult és kerüli a túlzásokat, mégis minden fogásban felfedezhető egy olyan részlet, ami jó eséllyel elgondolkodtatja a vendéget.

Ezt a modern, szinte minimál megközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé. Langer Gábor ugyanis eddigi karrierállomásai során sokféle konyhát megismert, dolgozott egy komoly presztízsű, dublini ötcsillagos hotelben és fine dining éttermekben, és a vidéki gasztronómia is közel áll hozzá. Somlóra érkezve eddigi tudásából és tapasztalataiból született meg az ételein markánsan érezhető stílus. Az étlap sokféle hatást tükröz, a magyar konyha érezhetően hangsúlyos és a fogások közérthetőek.

A koncepció része, hogy az új executive chef ételsorához pezsgő- és borpárokat ajánlanak a vendégeknek, a pezsgővel kísért reggeli szintén megújult. Az elmúlt hónapok munkája során frissült a konyhai csapat is. Mostanra Langer Gábor úgy látja, „ideális a helyzet, hogy az évek óta itt dolgozó kollégák mellett új, nemzetközi tapasztalatokkal érkező csapattagokra építhetek és már most büszke vagyok, hogy egy ilyen team könnyíti meg a munkámat”.

Az ízek és látvány összhangja

A séf fontosnak tarja, hogy a finomra hangolt ízek és a látvány együtt adjanak élményt – Langer Gábor ételei az Error N’More kortárs fatüzes kerámiáiba tálalva, közösen alakítják az összképet. Szabó Ádám Csaba kerámiaművész a Kreinbacher Birtok indusztriális, egyszerre természetközeli világához alakította munkáit, ugyanakkor megjelenik az a letisztultság is, amely az építészetre és a konyhára is jellemző.

A kétszeri égetéssel készült tálak textúrája, a formák szabálytalansága és a természet színei minden darabra jellemzőek, miközben mindegyikük egyedi. A minimális eltéréseket és véletlenszerű hatásokat a hő formálja, az egyik tálnál pedig egy somlói szőlőtőkét használt fel a keramikus és ennek felszálló hamuja olvadt bele a mázba. A karakteres tányérokon kifejezetten jól mutatnak a minimalista, akár néhány színre redukált fogások. A tálalás designjától távol áll a túldíszítettség, inkább a keleti vonalhoz és absztrakthoz közelít.

Borturizmus stílusosan

Jelenleg a legtöbb vendéget a Kreinbacher tradicionális pezsgői és borai hozzák el a somlói Birtokhoz, míg a stílusra érzékeny közönség számára vonzó a modern építészet és az enteriőr is. A cél, hogy a gasztronómia ugyanolyan erős hívószó legyen, mint a borturizmus és a dizájn. Talán még rendhagyónak hangzik egy á la carte ebéd vagy vacsora a Somló hegy lábánál, de a Balaton-felividék, az északi part vagy épp Veszprém közelsége mind emellett szól.

A Kreinbacher népszerű birtoklátogatási lehetősége és kóstolóprogramja hétvégente több időpontban elérhető (bejelentkezéssel), így a gasztronómiai túra akár egy teljes napra elég élményt kínál. Ha a bárban vagy a teraszon szeretnének későig kóstolni a vendégek, a forgalmas napokra érdemes több hétre előre szállást foglalni vagy a hétköznapokat választani.

Fotók: Szendeff Lőrinc

Birtok fotók: Juhász Bogi