Tapas és gyöngyözőbor: a tökéletes házasság az utolsó nyárias napokon

2019. szeptember 03.
Ha ki szeretnénk használni az év utolsó nyárias napjait, készítsünk tapasokat, hűtsünk be néhány palack gyöngyözőbort, és üljünk ki a kertbe vagy a teraszra! Csak egy-két pohár, és csatlakozik majd hozzánk a mediterrán életérzés is.

Ezzel a bortípussal a legtöbben először valószínűleg Olaszországban találkoztunk, ahol a frizzante névvel ellátott palackok egy olyan buborékos bort rejtenek, amelyik kevésbé intenzíven pezsegnek, mint az ismert pezsgők. Itthon sincs ez másként, a gyöngyözőborok palackjába kisebb nyomás, tehát kevesebb buborék kerül, így azok habzása selymesebb, visszafogottabb.

Gyöngyözőborokat szerte az országban készítenek a borászok, alkalmanként egy-egy szőlőfajtából, de általában inkább házasítás formájában, rozé vagy fehér színárnyalatban. Közös jellemzőjük az alacsony alkoholtartalom, a friss gyümölcsös ízek – amelyekről sokszor kisebb-nagyobb arányban illatos szőlőfajták gondoskodnak – és a mértéktartó, de lendületes savak.

Ezek a borok jól behűtve remekül egészítenek ki többféle kisebb falatból álló, spanyol és portugál ihletésre tapasoknak nevezett fogásokat. Ha pedig ezeket az ételeket apróbb tányérokon szolgáljuk fel, hamar feldíszíthetjük velük az asztalt, az ebből-abból kóstolgatás, a különböző variációk megtárgyalása, gyöngyözőborokhoz történő párosítása pedig rögtön beindítja a beszélgetést.

A tapasok variációja számtalan, mégis vannak közöttük visszatérő klasszikusok. Fontos alapanyagnak számít a szárított sonka, a sajtok, az olajbogyó, az olajos magvak. Ezeket szinte elég kitenni egy tálra, de ha elhivatottságot érzünk magunkban, készíthetünk jellegzetes fogásokat tojásból, krumpliból, különböző tengeri alapanyagokból.

Következzen most három bor, amelyekkel érdemes még megnyújtani a nyarat!

Káli Kövek Frizzante 2018

A Balaton-felvidéki pincészet ennél a bornál sem hazudtolja meg sem önmagát, sem a termőterületet. A meszes talaj és a megfelelő időben szüretelt chardonnay és juhfark gondoskodik az élénk savakról. A borász pedig, ahogy más, komolyabb borai esetében, itt is spontán erjesztést alkalmazott. Készíthetünk hozzá spanyol omlettet vagy rántott tintahalkarikákat, de tálalhatunk mellé olívabogyót is.

 

Kárásztelek Friza Fehér 2018

A nem is olyan régen alapított erdélyi pincészet fő profilját a tradicionális készítésű pezsgők adják. A Friza nevet viselő gyöngyözőboruk különlegessége, hogy az ennél a bortípusnál megszokottnak számító külső szén-dioxid-hozzáadás helyett ebben az esetben az erjedés alatt természetesen keletkező buborékokat őrizték meg. Az erdélyi eredetet erősíti az itt elterjedt királyleányka fajta választása is. Tálaljunk hozzá sajttálat, gombákból vagy tengeri herkentyűkből készített kroketteket, esetleg citrusos öntettel tálalt kagylót.

Etyeki Kúria Pláne Rosé 2018

Az etyeki pincészet Pláne nevet viselő fehér és rozé gyöngyözőborainak palackjaira még a frizzante kifejezés is felkerült, hogy egyértelművé tegyék a választott stílusirányt. A rozét pinot noirból, kékfrankosból és zweigeltből készítették. A kerek érzetű, bogyós gyümölcsöket idéző gyöngyözőbor mellé elkészíthetjük a klasszikus patatas bravast, vagy kínálhatunk ibériai sonkát apró pirítottkenyér-falatokkal, de akár jöhet a szintén pirítósra dörzsölt érett paradicsom is.

Fotó: Getty Images