Kedvenc helyünk a héten: Matinée

2019. december 04.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

A rovat 2 és fél éves történelme során számos szuper kávézó jelent meg a kedvenceink között, hol a messziről érkező, még zöld kávébabokról szóló specialty kávé filozófiára, vagy éppen a különleges design-ra hivatkozva. Ilyenkor az ott eltöltött néhány óra alatt érkező impulzusok határozzák meg, hogy valóban beleszerettem-e az atmoszférába, és ajánlanám-e például a legközelebbi barátaimnak a helyet. Ezen a héten egy ilyen, aprócska sarki kávézóról mesélek, amelyet a 6. kerületben élőknek már minden bizonnyal nem is kell bemutatni, az én szívemhez viszont igazán közel áll.

Ismerjétek meg a Matinée-t, a Kodály körönd oázisát, a legjobb helyet feltöltődni kávéval és nyugalommal, legyen szó egy esős délelőttről vagy egy napsütéses, munka utáni borozásról a teraszukon.

Azt tudom, hogy először a környékbe szerettem bele, amikor pár utcával feljebb beköltöztem a hetedik kerületbe. Egyébként mindig is éreztem valami romantikát az Andrássy út és a földalatti megállók autentikus kialakításában – talán nem véletlen, hogy az első igazán fontos randim is erre vezetett – , de leginkább a Benczúr utca árnyas lombjait szeretem, ahogy tavasszal a reggeli fényben rávetül az árnyékuk a nagypolgári épületek falára. Ilyenkor itt végigsétálni felér egy film noir első snittjével.

Szóval éppen ennek az utcának a végén, a Kodály köröndnél nyitotta meg szerelemprojektként első helyét Lakatos Ábel, akinek a neve talán ismerősen csenghet a 2013-as „Unemployee of the Year” Benetton és WWF kampány kapcsán.

Kívülről már a Matinée logója is elég ahhoz, hogy becsalogasson minket, a kirakatba állított régiségek és magazinok pedig ugyancsak az ott dolgozók jó ízléséről árulkodnak. A vendégek életkorban, öltözködésben és sejthetően szakmában is különböznek, ami viszont közös bennük, hogy a legtöbben törzsvendégek.

Találkoztunk például Leorával a Barakából, akiről kiderült, hogy szintén környékbeli, és határozottan állította, hogy a Matinée az ő kedvenc helye Budapesten.

A népszerűség első körben biztos a minőségi brazil kávénak tudható be, ami nemcsak specialty grade (egészen a dűlőig visszakövethető a kávé származási helye), de saját pörkölési profil szerint készül a kávézónak.

Sokan kérdezik Ábelt, hogy miért nem az újhullámos, világos pörkölésre esküszik, amikor dübörög a specialty forradalom, őt viszont ez egyáltalán nem zavarja, hiszen azt a kávét készíti, amit ő maga is a legjobban szeret. Mediterrán gyökerei lévén pedig büszke arra, a sötét pörkölésű kávéjáért a vendégek 90%-a visszatér.

A nagysikerű tejeskávé előtt persze nem hagyhattam ki a Matinée specialitását, a rántotthúsos szendvicset és a pisztáciás croissant-t. Azt hiszem, ezek azok a dolgok, amik miatt igyekezni fogok még zárás előtt odaérni egy nehezebb nap után.

Ha maradnánk a pörgésben, és szerencsénk van asztalok terén, mindenképp lent foglaljunk helyet, ha viszont egy kicsit elvonulnánk, a fenti galéria otthonos, sötétebb terében simán bekuckózhatunk egy könyvvel és a kurkuma teánkkal.

10 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: A vendégek nagyrészt külföldről hazatért magyarok, környékbeliek és kreatív emberek, akik nem félnek ismeretlenül leülni egymás mellé, és beszélgetést kezdeményezni. Nemcsak számos barátság, de házasság is szövődött már az ide járó törzsvendégek között. Ábel első körben mégis azokat várja, akik szeretnének felfedezni egy „valóságos” helyet.

Mikor: minél előbb érkezünk, annál nagyobb eséllyel lesz még választék a fantasztikus, és mindig friss croissant-okból, sütikből és a népszerű rántotthúsos szendvicsből. Egyébként 8.00-tól 18.00-ig várnak mindenkit szeretettel.

Árfekvés: a kávék 390 Ft-tól kezdődnek, a rántotthúsos szendvics 1190 Ft, a croissant-ok és péksütik pedig 490 Ft-tól kérhetők.

Marie Claire plusz: az őszinte, otthonos közeg és az oldott hangulat.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi