Városban, zöldben: így csempészhetjük be a slow életérzést a hétköznapi téli estékbe

2019. december 10.
Ki szereti a telet? – Szerintem gyönyörű, amikor hófehérben ragyog a világ és még a nap is kisüt olykor a fehérséghez. Azonban a rövid nappalok után az esték sötétje jelenti a téli napok pihenőidőszakát a hétköznapokon. Ilyenkor felértékelődik bármi, ami a slow életérzést, nyugalmat adhat nekünk és egy kicsi melegséget hozhat a zord napjainkba. 

Esténként megpihenve egy jó tea gondoskodhat arról, hogy a napi zavarokon felülkerekedjünk, és úgy pihenhessünk, hogy az valódi élmény legyen. Kövecses Olivér, a kínai teák megszállottja, a Ye Tealeaves teák forgalmazója elmondása szerint ilyenkor már nem javasolt magas koffeintartalmú italokat fogyasztani, de egy kelet-kínai oolong tea – mely teanin-tartalmából fakadóan segíti az ellazulást – tökéletes választás lehet a pihenés eszközeként. Nyugtató hangulatuk miatt az oolong teák kifejezetten jól passzolnak például egy kellemes, olvasós estéhez. Ha azonban valami másra vágyunk, akkor a jázminvirág, citromfű, levendula vagy hibiszkusz teák is olyan pályára állítanak minket esténként, ahol csak a teljes relaxáció lehet a végeredmény.

A tea mellé mit szólnátok egy kis vajas kekszhez? Igazi omlós, mondjuk csokoládés kekszkülönlegesség melasszal, citrom-bazsalikom, lime-matcha, pisztácia-vörösáfonya vagy narancs-kakaó keksz? Ha nem vagyunk konyhatündérek, akkor a petramondta vagy mentes verzióban a majomkenyér magyar márkák termékeivel nassolhatunk minőségi módon, ha pedig magunk készítenénk valami édeset, a legegyszerűbb, legklasszikusabb kekszhez nem kell más, csak liszt, porcukor, tojás, só, vaj – és innentől a kreativitásunkra van bízva, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A vajas kekszcsodák igen kalóriadús finomságok és nem tartoznak az egészséges mintaétrendbe, de ki tud ellenállni ilyenkor egy-egy darabnak?

Ha mindenképpen egészséges nassolnivalót szeretnénk, a ropogós granola, vagy a fűszeres csicseriborsó kiváló választás, hiszen házilag is könnyedén elkészíthetők. A hozzávalók különféle gabonák, aszalt gyümölcsök, olajos magvak – és persze csokidarabokkal is dúsíthatjuk őket, ha van hozzá kedvünk. Az egyik fő eleme a zabpehely lehet, amit például dióolajon serpenyőben óvatosan összesüthetünk a többi gabonával, majd hozzáadhatjuk a külön ropogósra pirított magvakat, melyeket meglocsolhatunk egy kevés mézzel is. Összekeverés után, ha kihűlt a massza, akkor beletehetjük a kedvenc gyümölcsaszalványainkat is, de kevés, magas kakaótartalmú csokidarabokkal is csábítóvá tehetjük a granolát. Ha valami sósat szeretnénk, néhány perc alatt süssünk ropogósra egy konzerv csicseriborsót, melyet sütés előtt ízlés szerint cayenne borssal, római köménnyel vagy például indiai fűszerkeverékkel tehetünk izgalmasabbá!

Ahhoz, hogy a – hétköznapinak indult – esténket igazán különlegessé tegyük, a napi sokórás mesterséges fényt érdemes gyertyafényre felcserélnünk. A szójagyertya tökéletes választás lehet ehhez, ha tehetjük, válasszunk hazai márkák termékei közül, például a GreenWay Candle vagy az andyourstories gyönyörű darabjai emelhetik az este fényét. A gyertyaláng a látványa mellett isteni illatával segíti az ellazulást és a kikapcsolódást.

Végül: a telefonunk vagy a számítógép helyett válasszuk az olvasgatást, a zenehallgatást, esetleg rajzoljunk, színezzünk, írjunk naplót vagy csak beszélgessünk a szeretteinknél, így a testünk és a lelkünk is felkészülhet a pihentető alvásra!

Fotó: Ye Tealeaves/GreenWay Candle/Unspash