Harry herceg és Meghan Markle megtörik a karácsonyi hagyományokat

2019. december 16.
Sussex hercege és hercegnéje a brit királyi család több karácsonyi hagyományát is megtöri idén, kezdve azzal a ténnyel, hogy külön töltik az ünnepeket a királynőtől és a család többi tagjától.

2017, vagyis az eljegyzésük óta karácsonyozott a királyi családdal és II. Erzsébet királynővel Harry herceg és Meghan Markle is egy párként, ám ezt a tradíciót most megtörik első, gyermekes családként együtt töltött ünnepükön.

1. Nem mennek templomba Erzsébet királynővel és Fülöp herceggel.
A királyi családot minden évben megörökítik, ahogy együtt sétálnak a királynő sandrighami birtokához közeli Szent Mária Magdaléna templomba a hagyományos karácsonyi istentiszteletre. Idén Harry, Meghan és gyermekük, Archie Harrison a karácsonyt a hercegné édesanyjánál tölti. Bár hivatalosan nem közölték, hol lesznek az ünnepekkor, de gyanítható, hogy Los Angelesben ünnepelnek Doria Raglanddal.


2. Kihagyják a karácsonyi estélyt.
A hercegi pár nem vesz részt a királyi család hagyományos karácsony esti vacsoráján és estélyén sem, így valószínűleg az ő karácsonyukon nem estélyi ruha és szmoking lesz a dress code idén. 

3. Nem ajándékoznak a család többi tagjával együtt.
A királyi családban hagyományosan karácsony napján, ám a délutáni tea alkalmával ajándékozzák meg egymást. Grant Harrold, Károly herceg korábbi inasa elárulta, hogy a királyi családban meghatározott rendben történik a karácsonyi ajándékok átadása. “A királynő néhány nappal korábban érkezik a birtokra, mint a többiek, hogy jó házigazdához illően meggyőződjön róla, minden készen áll” – mondta a korábbi inas. “A többi családtag karácsony napján jön, hogy a délutáni teázáson, ami 4 és 6 óra között zajlik, már részt vehessen, és átadhassák egymásnak az ajándékokat” – tette hozzá Harrold, aki azt is elárulta, hogy az ajándékok nagy részét nem kell túl komolyan venni, a családtagok gyakran vicces kedvességekkel lepik meg egymást. Valószínűleg Archie nem marad ki azért a jóból, vagy karácsony előtt, vagy az ünnepek után ő is megkapja a királynőtől a dédunokáknak járó ajádnékokat.

4. Kimaradnak a nagy karácsonyi partiból.
Azt is a volt inas árulta el, hogy a St. James-palotában tartott szűkkörű karácsonyi estélyen nem vesznek részt a családtagokon kívül mások. De minden évben rendeznek egy nagy mulatságot a királyi családot segítő személyzetnek is, ahol a királyi család tagjai, maga a királynő és Károly herceg is részt vesz.

5. Meghan Markle a karácsonyi dekorációban is szakít a hagyományokkal.
A windsori kastély dekorációját minden évben megcsodálhatjuk a királynő hivatalos karácsonyi fotóin, és ebből kiderül, hogy ragaszkodnak a tradíciókhoz: minden évben hasonló fények díszítik a hatalmas Nordmann-fenyőt. A karácsonyi beszéd alatt figyelhetjük meg azt is, hogy a királynő ragaszkodik a kanadalló fölé függesztett girlandokhoz is. Meghan Markle egy korábbi interjúban árulta el, hogy az ő kedvenc karácsonyi díszítőeleme a magnólialevél, amivel a lépcsőkorlátokat és a kandallópárkányt szereti ünnepivé varázsolni. Ugyanezt a koncepciót alkalmazza esetleg egy tükör vagy falikép keretére is, mellyel a nappalit és a bejáratot díszíti.

6. Nem a királyi séf karácsonyi ebédjét eszik idén.
A királynő személyi szakácsa készíti minden évben a karácsonyi menüt a család számára. A fogások minden évben ugyanúgy követik egymást. Természetesen a karácsonyi pulyka a főfogás, melyből külön készítenek a család felnőtt tagjainak, egyet a gyermekeknek és jut belőle bőven a személyzetnek is. Los Angelesben biztosan nem királyi szakács főzi a karácsonyi vacsorát és ebédet Harry hercegnek és Meghan Markle-nek, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy megvannak a kedvenc ünnepi receptjei, melyeket maga készít. Ilyenek például a mandulatejjel fűszerezett koktél és a juharsziruppal bevont burgonyacsónak.

Néhány szokást azért megtartanak
Bár távol lesznek a királyi családtól, azért nem szakít minden hagyománnyal Amerikában sem Harry herceg és Meghan Markle. Még Viktória királynő indította el azt a hagyományt, hogy a királyi család saját képével díszített képeslapot küld szét minden évben. Maga Erzsébet királynő 750 karácsonyi lapot ad postára. Sussex hercege és hercegnéje is bemutatta már, milyen lesz az idei, első közös képeslapjuk: egy elegáns, fekete-fehér esküvői fotót adnak majd postára.
Emelett azt az Erzsébet királynő által bevezetett hagyományt is megtartják, hogy megajándékozzák a palotájuk személyzetét. Őfelsége 1500 karácsonyi édességet juttat minden évben nem csak a palota dolgozóinak, de a királyi posta és a palotaőrség számára is. Harry és Meghan Markle bőkezűségére is számíthatnak lakhelyük, a Frogmore Cottage dolgozói.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images