Kedvenc helyünk a héten: nor/ma

2020. február 12.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Ahogy folyamatosan keressük a jó minőségű kávét, ökotudatos bisztrókat vagy kezdünk nyitni a natúrborok felé, úgy a reggelink fontos szereplőire, a kézműves péksüteményekre is egyre nő az igény.

Ezen a héten a nor/mában jártunk utána, hogy mitől igazán jó egy hagyományos croissant, és azt is megtudtuk, hogy miért van egészen más kultúrája a péksüteményeknek a skandináv országokban.

A már kívülről is hívogató látványpékséget és újhullámos kávézót két házaspár álmodta meg, belső és külső kialakításban elsősorban nordic stílusjegyeket követve, receptúráikban pedig magyar sütési eljárásokkal ötvözve az északi fűszerezést. Egy puha kardamomos tekercs vagy pisztáciakrémes tekercs mellé pedig nincs jobb, mint a Fekete kávézó világos pörkölésű, újhullámos kávéját kortyolgatni az ablakban ülve.

Ha délelőtt érkezünk, külső szemlélőként akár mi is részesei lehetünk a 24 órán át készülő öreg-kovászos kenyér dagasztásának, de egész nap ügyelnek arra, hogy később se legyen kifosztva a pultban lévő felhozatal. A leveles tésztákat a hátsó térben készítik, ezt leszámítva viszont minden folyamat a szemünk előtt zajlik, amit már az utcáról is észreveszünk.

Kézműves pékségként különösen ügyelnek arra, hogy kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozzanak, a legtöbb kenyér például (megfelelő tárolással) akár 5 napig is puha marad, annak ellenére, hogy semmiféle adalékanyagot nem használnak hozzá. Amihez ragaszkodnak viszont, az a legjobb minőségű vaj beszerzése a leveles tésztákhoz, és az autentikus receptúra a nordic péksüteményekhez, ami meglepő módon előszeretettel ír elő indiai fűszereket.

Megtudhattuk azt is, mennyi pozitív élettani hatása van a kovászos kenyérnek, ráadásul szerintük ha ezeket nem váltottak volna fel a tömegtermelésben a tartósítószerekkel dúsított veknik, kevesebben küzdenének gluténérzékenységgel. Az biztos, hogy kenyereik és péksüteményeik textúrája és íze semmilyen bolti pékáruhoz sem fogható, ami ugyan az árakon is érzékelhető, cserébe itt átláthatóbb a termelési folyamat, mint bármilyen szupermarketben.

A nordic vonal a legnépszerűbb kardamomos tekercsükkel is képviseli magát, aki viszont épp száműzte étrendjéből a cukrot és az egészséges reggelikre esküszik, a skandinávok fekete kenyeréből biztosan vinni fog. Mivel ottjártamkor már mindet elkapkodták, „beértem” a 100%-os rozskenyérrel, amely a piacon vásárolt parajos ricotta krémmel isteni kombináció.

Kiknek ajánljuk: akik szeretik a különleges ízeket, és szívesen kipróbálnák a belváros közepén, hogy milyen is az a bizonyos hygge.

7 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Mikor: Hétfőtől péntekig 7.00-19.00 óráig, szombaton 8.00-tól 18.00 óráig várnak mindenkit a helyben készült finomságokkal.

Árfekvés: a kenyerek 650 Ft-tól indulnak, a croissant-ok 450 Ft-tól, a kávé pedig 500 Ft-tól kérhető. További információkért kövesd őket a Facebookon.

Marie Claire plusz: a kávé, melyet a Fekete megnyitása óta emlegetünk, és ami itthon a specialty kávékultúra egyik úttörőjeként elindította az újhullámos forradalmat. Mellé kardamomos tekercset csipegetve könnyen beleképzeljük magunkat abba a bizonyos dán életérzésbe.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi