Tudatos táplálkozás az Instagramról

2020. április 20. |

Botos Reni még csak 22 éves, élelmiszermérnök és táplálkozási tanácsadó, de már most 12 ezer követője van az Instagramon. Nem véletlen, hiszen egyszerű, praktikus, egészséges ötleteket ad arra, hogy miket együnk nap mint nap. Az ő történetét ismerhetitek meg ebből a cikkből, amiben természetesen szuper receptötleteket is ad nektek!

Csúfolódással kezdődött minden 

Az általános iskola felső tagozatában sokat bántottak azzal az osztálytársaim, hogy nagy a fenekem. Mai fejjel visszagondolva, semmi baj nem volt a kinézetemmel, csak egy pár pluszkiló volt rajtam – ám a gyerekek nagyon gonoszak tudnak lenni egymással. Szóval miután évekig bántottak, megelégeltem, és mivel anyukámnak mindig is fontos volt a helyes táplálkozás (ő mindig főzött magának külön egészséges ételeket), megkértem, hogy tanítson meg engem is helyesen enni, mert tudtam, hogy úgy lefogyhatom azt a pár pluszkilót, ami miatt bántottak.

Fel az Instára!

Az Instán 4 éve indítottam el a foodblogomat, előtte személyes Instának használtam a profilomat. A kezdetektől az volt vele a célom, hogy segítsek az embereknek. Meg szerettem volna nekik mutatni, hogy nem azt jelenti az egészséges életmód, hogy valaki csak csirkét és salátát eszik, és nem úgy kell lefogyni, hogy valaki koplal. Én a színes ételeknek, és annak a híve vagyok, hogy nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot váltani.

img_20191121_071306_678.jpg

Folyamatosan tanul

Sajnos a legtöbb ember fejében hatalmas köd övezi azt, hogy hogyan kell egészségesen táplálkozni, de remélem, a követőim fejében sikerül eloszlatnom a homályos foltokat. Minden privát üzenetre válaszolni szoktam, még ha néha hetekkel később is jutok odáig.

Elvégeztem egy táplálkozásitanácsadó-tanfolyamot, és 10 éve folyamatosan bővítem a tudásom a táplálkozás terén, azonban még nem kezdtem el hivatalosan is étrendeket írni. Előbb az egyetemet szerettem volna befejezni, amit szerencsére decemberben sikerült is, de nem titok, hogy táplálkozási tanácsadással szeretnék foglalkozni a jövőben, így ha valaki szeretne tőlem segítséget kérni, az bátran megteheti.

 

Megtalálta az igazi irányvonalat

Én már többféle táplálkozási irányzatot is kipróbáltam az elmúlt 10 évben, de a jelenleginél érzem azt, hogy végre megtaláltam azt, ami a legjobb nekem. Főként növényi alapokon táplálkozom, de nem vagyok sem vegán, sem vegetáriánus, ugyanis tojást szinte minden nap fogyasztok, halat pedig 2-3 havonta egyszer. A húst és a tejtermékeket teljesen kizártam az étrendemből nagyjából 2 éve.

Ahogy a receptekből is látni fogod, én főként Szafi termékeket használok, mert ezek nagyon megkönnyítik a heti főzőcskéinket, és imádom ezeket – mind a beltartalmuk, az ízük és a gyorsan elkészíthetőségük miatt.

Az egészséges nem egyenlő a drágával

Pont most márciusban indítottam el egy olyan poszt- és sztorisorozatot, amiben megmutatom, hogy miket eszem egy nap, és ezek mennyibe kerülnek, mert sok ember arra fogja, hogy nem eszik egészségesen, mert hogy az drága. Aki nézi most a posztjaimat, az láthatja, hogy átlagosan 1400 forintból szokott kijönni egy egész napi étkezésem mindennel együtt. Ha egy kicsit belegondol az ember, ez olcsóbb mint egy ebéd a városban.

A LEGJOBB TIPPJEIM A TUDATOS TÁPLÁLKOZÁSHOZ:

1. Heti egyszer menj bevásárolni, előtte írj listát, tervezd meg miket szeretnél venni, így egész héten lesz miből főzni.

2. Ezek az élelmiszerek mindig vannak nálunk otthon: rizs, burgonya, fagyasztott zöldség/ gyümölcs, durumtészta, bulgur, chia mag, mogyoróvaj, zabpehely, kókuszolaj, konzervek (csicseriborsó, vörösbab, lencse), hüvelyesek (lencse, sárgaborsó, vöröslencse), növényi tej. Zöldséget és gyümölcsöt szoktunk frissen venni minden héten, illetve azt, amit éppen elfogy.

3- Nem kell mindennap főzni. Mi mindig 2-3 napra főzünk előre, így egy héten csak 3 nap kell főzni.

4. Ne tarts otthon olyan élelmiszert, amihez egy gyenge pillanatodban nyúlnál hozzá csak (csoki, cukor, keksz, üdítő stb.). Helyettük egészséges desszerteket készíts magadnak otthon, vagy vegyél a boltban alternatív megoldást. ( Ma már egyre több egészséges nasit lehet venni a boltokban is.)

5. Az nem kifogás, hogy nincs időd, mert mindenkinek arra van ideje, amire akarja. Hétközben nem kell 2 órás recepteket elkészíteni, teljesen jók lesznek a félórás, egyszerű receptek is.

6. Csak a rutin gyűjtése szükséges, utána megy minden, mint a karikacsapás. A aktuális helyzetünk például tökéletesen alkalmas arra, hogy megtanuljon az ember otthonosan mozogni a konyhában, így amikor visszatér a munkába járós hétköznapokba, egyszerűbb lesz összeszervezni a dolgokat.

7. Annak ellenére, hogy néha otthon is töltöm a hétköznapokat ( vagy jelen esetben minden napot), én mindig dobozolok előre is, hiszen akkor nem megy el az idő az agyalással, hogy mit főzzek, rengeteg időt meg tudok spórolni, és nincs az, hogy akkor jut eszembe, hogy főzni kéne, amikor már éhes vagyok. Ez a legnagyobb buktatója a tudatos táplálkozásnak, hogy nem tervez előre az ember.

RECEPTEK:

Reggeli: zabkása, gyümölcsökkel

Nálam mindennap ez készül, kb. 5 percet vesz igénybe az elkészítése. Szerintem erre mindenkinek van ideje bármelyik nap, de ha mégse, annak van egy jó hírem. Ezt is meg lehet főzni több napra előre.

Hozzávalók:

50 g zab
3,5 dl víz
édesítőszer ízlés szerint

Lábasban szoktam a gázon megfőzni. Aki szeretné, az főzheti növényi tejben is, úgy még finomabb. A tetejére pedig ízlés szerint vághatunk gyümölcsöket.
img_20200308_083757_244.jpg

Ebéd: édesburgonya-tócsni basmati rizzsel és párolt brokkolival 

Hozzávalók:

600 g édesburonya
6 gerezd fokhagyma
3 tojás
só, bors
1 csokor petrezselyem
100 g zabpehelyliszt

A lereszelt édesburgonyát sózzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk belőle a vizet. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, és kókuszolajban kisütjük.
gjsz0804.jpg

Ebéd: sárgaborsó-főzelék bébispenóttal és csicseriborsóval

Hozzávalók:

600 g sárgaborsó (egy éjszakára beáztatjuk)
1 fej vöröshagyma
1-2 ek. zabpehelyliszt

1 tk. pirospaprika
babérlevél
bébispenót, csicseriborsó díszítésnek

A sárgaborsót feltesszük annyi vízzel főni, hogy pont ellepje, majd sózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor megpuhult, elkészítjük a rántást.

Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, pici kókuszolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát. Jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a főzelékhez.

img_20200218_122754_259.jpg

Ebéd: zöldséges bulgur

A leggyorsabb ebéd, ha nincs ideje főzni az embernek. Egy tetszőleges köret (rizs, bulgur, köles) és tetszőleges zöldségek. Nekem a bulgur a személyes kedvencem fagyasztott zöldségmixszel.

Hozzávalók:

200 g bulgur
800 g zöldség

A bulgurt feltesszük kétszeres vízben főni, majd amikor felforr, hozzáadjuk a fagyos zöldségeket, sózzuk, és készre főzzük.

img_20200205_120731_851.jpg

Uzsonna: kakaós csiga

Nálunk minden nap van valamilyen péksütemény vagy süti uzsira, amit Szafi blogjáról szoktunk elkészíteni. Az egyik kedvencem a kakaós csiga. Ilyenkor ezt esszük 3 napig, aztán megint sütünk 3 napra.

A észta hozzávalói:

200 g Szafi Reform kenyér- és péksütemény-lisztkeverék
15 g Szafi Reform negyedannyi édesítő
3 g só
3 g porélesztő
20 g almaecet
50 g kókuszolaj
1 tojás
2 tojás sárgája
200 g növényi tej

A töltelék hozzávalók:

40 g kakaópor
10 g Szafi Reform kenyér- és péksütemény-lisztkeverék
30 g Szafi Reform negyedannyi édesítő
2 g só
1 tojás fehérje
40 növényi tej

Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Melegítsük fel a folyékony alapanyagokat, majd öntsük a lisztre, és a kézi robotgép spirálszárával 3-4 percig dagasszuk. Ezután fedjük le az edényt, és pihentessük a tésztát 15 percig. Ez idő alatt borítsunk le sütőpapírral egy tepsit, és keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Ha letelt a pihentetésre szánt idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk egy 40×23 cm-es lappá. Egyenletesen kenjük rá a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel. (A rövidebbig oldalától.) Szeleteljük fel, rakjuk őket a tepsire, és pihentessük, míg a sütő melegszik (minimum 15 percig).

Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 35 perc. A sütés végén vegyük le őket a tepsiről, és rácson hűtsük ki. (Ekkor még kissé puhák lesznek, később a hűlés alatt keményedni fognak.)

6) Vacsora: bundás kenyér sok zöldséggel

7 napból 5 nap biztos ezt eszem vacsorára. 1 tojás szoktam felverni kicsi növényi tejjel és sóval, majd ebbe forgatom a kenyereket, és kevés kókuszolajon kisütöm.

A kajapakkokat úgy szoktam összeállítani, hogy reggelire zabkása, tízórai általában gyümölcs, ebédre, amit éppen főztünk 3 napra, uzsonnára az aktuális süti.

A vacsorát nem szoktam előre elkészíteni, így az nincs rajta a kajapakkos képeken, de nagyrészt bundás kenyér szokott lenni, ahogy az előbb írtam.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Comfort food a köbön: baconös mac and cheese bacon

Comfort food a köbön: baconös mac and cheese