Valószínűleg mindenki ismeri az orosz konyha egyik legnépszerűbb, húsokhoz használt elkészítési módját: a Stroganoff-mód lényege, hogy a hús (többnyire bélszín) tejszínes-tejfölös mártásban, vékonyra szeletelt gombával és savanyúságokkal készül. Ez azonban hús nélkül is tökéletesen működik, hiszen a gomba önmagában is laktató, teljes értékű főétel lehet. Mi azt javasoljuk, hogy válogassatok minél karakteresebb ízű gombákat, mint például vargánya vagy rókagomba, ettől ugyanis sokkal izgalmasabb, teltebb ízű lesz a végeredmény!
Hozzávalók:
- 400 gramm vegyes erdei gomba
- 1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 4-5 szem gyöngyhagyma, apróra vágva
- 2 közepes savanyú uborka, apróra vágva
- egy csokor friss petrezselyem, durvára vágva
- 1 evőkanál kapribogyó
- fél teáskanál füstölt paprika
- 80 gramm tejföl
- só és bors
- rizs köretnek
Elkészítés:
- Először kevés olajon futtassuk meg a hagymát, majd dobjuk rá a felszeletelt gombákat. Pár perc után, mikor már kezd illatozni, jöhet rá a fokhagyma, a gyöngyhagyma, az uborka és a kapribogyó is – alaposan forgassuk össze őket.
- Szórjuk meg az egészet füstölt paprikával, majd öntsük fel a tejföllel (használhatunk tejszínt is), végül szórjuk rá a friss petrezselymet is. Ízesítsük sóval és borssal.
- A krémes ragut főtt rizzsel tálaljuk.
PureWow