Kalóriában szegény, ám rostokban annál gazdagabb a káposzta. Serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom kiürülését, tisztítja a szervezetet, és javítja az ellenálló képességét. Jó méregtelenítő, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését. A káposztában található kálium jót tesz a szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld növényi színanyag a vérképzést segíti. A nyers káposztából készült saláta tehát igazi energia- és vitaminbomba, annyit ehetünk belőle, amennyit bírunk, mert egyáltalán nem hizlal.
Szilvi receptje:
Mivel most van itt a friss fejes káposzta szezonja, mindenképpen kerüljön a tányérunkra belőle készült étel. Az alap a szálasra vágott, vagy reszelt nyers káposzta, ízlés szerinti hagyma – bármilyen és bármennyi, én a friss újhagymát kedvelem.
A saláta lelke az öntet: egy kis fej káposztához vegyünk 2 dl joghurt, 2 csokor friss kaprot, sót, borsot, pár csepp citromlevet, egy leheletnyi édesítőszert. Az összetevőket keverjük össze, hagyjuk 20 percig állni, hogy összeérjenek az ízek, majd a szószt keverjük a salátához. Önálló ételként vagy köretként fogyaszthatjuk, egészséges és könnyű fogás.
Szilviről és az életmód központjáról ITT olvashattok!