A sütőpor igazi megmentő azoknak, akik ijesztőnek vagy egyszerűen csak túl macerásnak találják az élesztős-kelesztős recepteket. Az itt következő pogácsa (vagy hamis pogácsa) baromi gyorsan elkészül, a vajtól és a tejföltől pedig egészen omlós és puha lesz! A bőséggel mért újhagyma teszi igazán ízletessé – ezt egyébként, ha még maradt otthon az idei szezonból, akár medvehagymával is helyettesíthetjük!
Hozzávalók:
- 8 szál újhagyma
- 12 ek. sózatlan vaj, lehűtve
- 2 és fél tk. só
- 1 tk. bors
- 2 tk. sütőpor
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 és fél tk. cukor
- 2 és fél csésze (300 gramm) finomliszt
- 1 és 1/4 csésze tejföl
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Karikázzuk fel a nyolc szál újhagymát.
- Olvasszunk meg 2 evőkanál vajat, és tegyük félre. Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a borsot, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Alaposan forgassuk össze őket.
- A maradék vajat morzsoljuk a lisztbe, majd adjuk hozzá az újhagymát is.
- A keverék közepébe formáljunk lyukat, majd öntsük bele a tejfölt. Keverjük össze az egészet, majd lisztezett felületen dagasszunk tésztát belőle.
- A tésztát terítsük ki téglalap formában, majd hajtogassuk meg mindkét oldalról a tészta 1-1 harmadával. Formázzuk újra a téglalapot, és még egyszer hajtogassuk meg ugyanilyen módon.
- Szaggassunk belőle szögletes pogácsákat – körülbelül 12 nagyobb darabot.
- A pogácsákat helyezzük a tepsibe, kenjük meg őket az előzőleg felolvasztott vajjal, szórjunk egy kevés nagyszemű sót a tetejükre.
- 18-20 perc alatt süssük aranybarnára őket.
BonAppetit