Ma már nem csak álom, hogy a legfinomabb és általában nem a legegészségesebb ételeknek is van fitt változata. Nemcsak édesburgonyából, hanem kelkáposztából is megsüthetjük az egyik kedvenc nassolnivalónkat, a chips ártalmatlanabb verzióját.
Miért jó nekünk?
A leveles kel igazi superfoodnak számít, nem is véletlenül: az ásványianyag- és vitamintartalma nagyon magas. Tele van A-, B6-, C-, E- és K-vitaminnal, béta karotinnal, luteinnel, vassal, rézzel, kalciummal és káliummal. Készíthetünk belőle levest és salátát, de kiváló összetevője lehet a zöldturmixunknak is. Az egyik legújabb gasztrotrend azonban a leveles kelből készült chips, amit mindenki a saját szájíze szerint süthet meg. Az elkészítése pofonegyszerű – feltétlenül ki kell próbálnunk!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
- 2 és ½ csésze csicseriborsóliszt
- 2 csésze meleg víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál bors
- 1 csokor kelkáposzta
Elkészítés:
- Melegítsük fel a sütőt 200 fokra, majd kenjük be a sütőlapot egy evőkanál olajjal.
- Keverjük össze egy nagy tálban a csicseriborsólisztet, a vizet, a sót és a borsot – egészen addig, amíg egy sima, csomómentes keveréket kapunk.
- A fodroskelleveleket egyenként mártsuk bele a tésztába úgy, hogy az minden darabot jól bevonjon.
- Rendezzük el őket az előre elkészített sütőlapon, lapítsuk ki, majd süssük 15 percig.
- Negyed óra elteltével vegyük ki, és forgassuk meg, majd tegyük vissza a sütőbe további 8-10 percre, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Ha egy kis különlegességre vágysz
Imádod a fűszeres ízeket? Akkor adj a tésztához két és fél evőkanál curryt! A szervezetünk számára egyébként is nagyon hasznos fodros kel így a májunkra, a gyomrunkra és a szellemi teljesítőképességünkre is jó hatással lesz. Az édesszájúak két kanál fahéjjal és kardamommal is ízesíthetik, ami nemcsak a chipset dobja fel, de az ízületeknek, a vércukorszintnek és az emésztésnek is kedvez. Ha a ropogós helyett puhább végeredményre vágyunk, akkor adjunk a tésztához negyed csésze élesztőt, és sütés előtt is szórjunk belőle a kelre két evőkanállal! Ez utóbbi összetevő javítja az étvágyat, valamint csökkentheti a szorongást és az idegességet is.
Forrás: Women’s Health