Házi fasírtokkal, húsgolyókkal azért éri meg kísérletezni, mert egy-két izgalmasabb fűszerrel vagy különlegesebb hozzávalóval egészen új ízvilágot és állagot kaphatunk. Az alábbi recept például bebizonyítja, hogy csirkéből is készülhet szaftos, jó ízű húsgolyó – ebben a receptben ezt a krémes ricotta sajt garantálja. Fasírtkészítéshez mindig érdemes beruházni pankomorzsára, ugyanis ez a hagyományos zsemlemorzsánál rusztikusabb, így ropogósabb külsőt eredményez. Ha tovább fokoznánk a szaftos belsőt ölelő ropogósságot, még egy kis reszelt parmezánnal is megszórhatjuk a húsgolyókat. A fasírtnak jól áll a könnyű zöldségköret: ehhez a recepthez bébibrokkoli készült.
Hozzávalók:
(Kb. 20 húsgolyóhoz)
- 400 gramm broccolini (bébibrokkoli)
- 1 citrom, vékonyra szelve
- 4 ek. extraszűz olívaolaj
- só és bors
- 1 nagy tojás
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 3/4 csésze ricotta
- 1/2 csésze friss petrezselyem, durvára vágva
- 3/4 csésze pankomorzsa
- 500 gramm darált csirkehús
- 1 citrom leve
- reszelt parmezán a golyók tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A bébibrokkolikról vágjuk le a fásabb részeket, a nagyobb darabokat vágjuk hosszában félbe. Dobjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire a citromszeletekkel együtt, locsoljuk meg 3 ek. olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
- A húsgolyókhoz egy közepes tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a ricottát, egy tk. sót, petrezselymet, borsot, a maradék olajat, a pankomorzsát és a darálthúst. Kézzel dolgozzuk össze, majd vizes vagy olajos kézzel formázzunk golyókat a masszából.
- A húsgolyókat rendezzük el a tepsiben a brokkolik és citromszeletek közé. A húsgolyókat reszelt parmezánnal is megszórhatjuk. 15-20 perc alatt süssük készre az ételt, végül pedig friss citromlével meglocsolva tálaljuk.