Szaftos ricottás húsgolyók egyenesen a sütőből

2020. július 23.
Húsgolyót soványabb húsokból is készíthetünk, ha esetleg diétázni szeretnénk, csak egy-két ügyes trükkre lesz szükségünk – az alábbi receptben például krémsajttal tesszük izgalmasabbá és szaftosabbá a fasírtokat.

Házi fasírtokkal, húsgolyókkal azért éri meg kísérletezni, mert egy-két izgalmasabb fűszerrel vagy különlegesebb hozzávalóval egészen új ízvilágot és állagot kaphatunk. Az alábbi recept például bebizonyítja, hogy csirkéből is készülhet szaftos, jó ízű húsgolyó – ebben a receptben ezt a krémes ricotta sajt garantálja. Fasírtkészítéshez mindig érdemes beruházni pankomorzsára, ugyanis ez a hagyományos zsemlemorzsánál rusztikusabb, így ropogósabb külsőt eredményez. Ha tovább fokoznánk a szaftos belsőt ölelő ropogósságot, még egy kis reszelt parmezánnal is megszórhatjuk a húsgolyókat. A fasírtnak jól áll a könnyű zöldségköret: ehhez a recepthez bébibrokkoli készült.

Hozzávalók:
(Kb. 20 húsgolyóhoz)

  • 400 gramm broccolini (bébibrokkoli)
  • 1 citrom, vékonyra szelve
  • 4 ek. extraszűz olívaolaj
  • só és bors
  • 1 nagy tojás
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 3/4 csésze ricotta
  • 1/2 csésze friss petrezselyem, durvára vágva
  • 3/4 csésze pankomorzsa
  • 500 gramm darált csirkehús
  • 1 citrom leve
  • reszelt parmezán a golyók tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. A bébibrokkolikról vágjuk le a fásabb részeket, a nagyobb darabokat vágjuk hosszában félbe. Dobjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire a citromszeletekkel együtt, locsoljuk meg 3 ek. olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  3. A húsgolyókhoz egy közepes tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a ricottát, egy tk. sót, petrezselymet, borsot, a maradék olajat, a pankomorzsát és a darálthúst. Kézzel dolgozzuk össze, majd vizes vagy olajos kézzel formázzunk golyókat a masszából.
  4. A húsgolyókat rendezzük el a tepsiben a brokkolik és citromszeletek közé. A húsgolyókat reszelt parmezánnal is megszórhatjuk. 15-20 perc alatt süssük készre az ételt, végül pedig friss citromlével meglocsolva tálaljuk.

Olvass tovább!