Ha diétázunk, vagy csak szeretnénk egészségesebben enni, érdemes a különböző zöldségtésztákkal kísérletezni. Nincs más dolgunk, mint beszerezni egy zöldségspirálozót, és már készíthetjük is a zöldségspagettiket. Ma egy édesburgonyás verziót mutatunk, amelynek előnye, hogy jóval laktatóbb, mint az elterjedtebb cukkinis változat!
Hozzávalók:
Az édesburgonya-tésztához:
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 3 édeskrumpli, spagettire reszelve (zöldségspirálozóval)
- 4 csésze durvára vágott fodroskel
- só és bors
- 1/2 csésze pirított mandula, durvára vágva
A mandulaszószhoz:
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 3 mogyoróhagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 3 ek. finomliszt
- 2 csésze natúr mandulatej
- 2 ek. dijoni mustár
- só és bors
Elkészítés:
- A mandulaszószhoz közepes lábosban hevítsünk olívaolajat közepes lángon. Dobjuk rá a mogyoróhagymát és a fokhagymát, pároljuk 1 percig.
- Dobjuk rá a lisztet, folyamatosan kevergessük további 1 percig, majd adjuk hozzá a mandulatejet – fokozatosan adagoljuk kevergetés mellett, hogy elkerüljük a csomókat. Hagyjuk a mártást 4-5 percig forrni, míg besűrűsödik. Ezután adjuk hozzá a mustárt, ízesítsük sóval és borssal. Fedjük le, és tartsuk melegen alacsony lángon, míg elkészítjük a tésztát.
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat. Dobjuk rá a lespirálozott édesburgonyát, időnként kevergessük meg. Körülbelül 5-6 perc alatt puhulnak meg.
- Dobjuk rá a fodros kelt, hagyjuk megfonnyadni. Ezek után öntsük a „tésztára” a szószt, alaposan forgassuk össze.
- Tálalás előtt szórjuk meg pirított mandulával, ízesítsük sóval és borssal!
PureWow
Fotó: Getty Images