Szaftos ricottás húsgolyók egyenesen a sütőből

2020. július 23. |

Húsgolyót soványabb húsokból is készíthetünk, ha esetleg diétázni szeretnénk, csak egy-két ügyes trükkre lesz szükségünk – az alábbi receptben például krémsajttal tesszük izgalmasabbá és szaftosabbá a fasírtokat.

Házi fasírtokkal, húsgolyókkal azért éri meg kísérletezni, mert egy-két izgalmasabb fűszerrel vagy különlegesebb hozzávalóval egészen új ízvilágot és állagot kaphatunk. Az alábbi recept például bebizonyítja, hogy csirkéből is készülhet szaftos, jó ízű húsgolyó – ebben a receptben ezt a krémes ricotta sajt garantálja. Fasírtkészítéshez mindig érdemes beruházni pankomorzsára, ugyanis ez a hagyományos zsemlemorzsánál rusztikusabb, így ropogósabb külsőt eredményez. Ha tovább fokoznánk a szaftos belsőt ölelő ropogósságot, még egy kis reszelt parmezánnal is megszórhatjuk a húsgolyókat. A fasírtnak jól áll a könnyű zöldségköret: ehhez a recepthez bébibrokkoli készült.

Hozzávalók:
(Kb. 20 húsgolyóhoz)

  • 400 gramm broccolini (bébibrokkoli)
  • 1 citrom, vékonyra szelve
  • 4 ek. extraszűz olívaolaj
  • só és bors
  • 1 nagy tojás
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 3/4 csésze ricotta
  • 1/2 csésze friss petrezselyem, durvára vágva
  • 3/4 csésze pankomorzsa
  • 500 gramm darált csirkehús
  • 1 citrom leve
  • reszelt parmezán a golyók tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. A bébibrokkolikról vágjuk le a fásabb részeket, a nagyobb darabokat vágjuk hosszában félbe. Dobjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire a citromszeletekkel együtt, locsoljuk meg 3 ek. olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  3. A húsgolyókhoz egy közepes tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a ricottát, egy tk. sót, petrezselymet, borsot, a maradék olajat, a pankomorzsát és a darálthúst. Kézzel dolgozzuk össze, majd vizes vagy olajos kézzel formázzunk golyókat a masszából.
  4. A húsgolyókat rendezzük el a tepsiben a brokkolik és citromszeletek közé. A húsgolyókat reszelt parmezánnal is megszórhatjuk. 15-20 perc alatt süssük készre az ételt, végül pedig friss citromlével meglocsolva tálaljuk.

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön ételek

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön